תפריט
לשיחת ייעוץ חייגו עכשיו!

03-6442224

איזון משאבים

זוגות הניצבים לפתחו של הליך גירושין, פונים למשרדנו לעיתים קרובות לצורך קבלת מידע על זכויותיהם וחובותיהם בנוגע לרכוש משותף. חלוקת נכסים משותפים בגירושין, המתבצעת בהליך שנקרא "איזון משאבים" – היא ללא ספק עניין שנוטה לייצר דאגות רבות לשני הצדדים. לכן נכתב המאמר שלפניכם שבו עו"ד ערן עזרא ינסה לשפוך קצת אור על הנושא.

 

מהו איזון משאבים בגירושין?

בהקשר של גירושין, המונח "איזון משאבים" מתייחס לתהליך של חלוקה והקצאה מחדש של נכסים וחובות כספיים שנצברו בין בני הזוג הנפרדים. מטרת התהליך היא לחלק את הנכסים והחובות בין בני הזוג בצורה הוגנת ושוויונית, תוך התחשבות בצרכים ובנסיבות של שני הצדדים.

אולם תהליך חלוקת המשאבים הללו בין הצדדים בגירושין, יכול להיות מורכב, ועשוי להצריך סיוע במומחים פיננסיים, כגון רואי חשבון, שמאים או אקטוארים, כדי לסייע בקביעת שווי הנכסים והחובות. לכן מומלץ מאוד לפנות לליווי ממשרד עורך דין לענייני משפחה כבר מתחילת הדרך, כך שיהיה מי שיסייע לכם לנווט בתהליך בבטחה ולהבטיח את זכויותיכם.

מה זה הסדר איזון משאבים?

הסדר איזון משאבים, המכונה גם הסכם חלוקת רכוש, הוא תוצר של תהליך חלוקה והקצאה של נכסים וחובות כספיים בין זוגות מתגרשים בישראל. מסגרת זו עשויה לכלול בין היתר את הטיפול בחלוקת חשבונות בנק, נדל"ן, חסכונות, השקעות וכל נכס או חוב אחר שנצברו במהלך הנישואין.

מהי המסגרת החוקית המתייחסת לאיזון המשאבים בגירושין?

המסגרת המשפטית לחלוקת רכוש בגירושין בין זוגות ישראלים, מבוססת על דיני המשפחה בישראל, ובכלל זה על חוק יחסי ממון בין בני זוג. חוקים אלו קובעים שהנכסים והחובות שצברו בני הזוג במהלך הנישואין נחשבים כמשותפים לשניהם, ונתונים לחלוקה שוויונית בגירושין. תהליך חלוקת המשאבים האלו נקרא "הסדר איזון משאבים".

עם זאת, לבית המשפט סמכות לחלוקת הנכסים באופן הנראה לו הוגן, תוך התחשבות בצרכים ובנסיבות של שני הצדדים. בית המשפט רשאי להתחשב במגוון גורמים בקבלת החלטתו, לרבות משך הנישואין, גילם ובריאותם של הצדדים, יכולת ההשתכרות שלהם ורמת החיים ממנה נהנו במהלך הנישואין.

בית המשפט רשאי להתחשב גם בהסכמות בין הצדדים, כגון הסכמי ממון, בקבלת החלטתו, שכן גם לדיני החוזים והרכוש עשוי להיות משקל בהליך חלוקת הנכסים בגירושין. אולם הסכמים אלו אינם מחייבים את בית המשפט, והוא רשאי לבטלם אם יקבע שאינם הוגנים או בלתי סבירים.

 

על פי אילו עקרונות משפטיים גיבוש הסדר איזון המשאבים בגירושין מתבצע?

תהליך חלוקת משאבים בגירושין מתנהל כיום בקרב זוגות שנישאו מ- 1974, לפי חוק יחסי ממון בין בני זוג, הקובע את העקרונות הכלליים לחלוקת רכוש ונכסים בגירושין. בנוסף לחוק זה, דיני החוזים והרכוש עשויים להיות רלוונטיים גם הם, להליך חלוקת הנכסים והחובות בגירושין בישראל וכן דיני הירושה.

אולם כאמור, ההלכה הפסוקה מקנה לבתי המשפט שיקול דעת נרחב לחלוקת הרכוש המשותף באופן הנראה להם הוגן ושוויוני, תוך התחשבות בצרכים ובנסיבות של שני הצדדים. להסדר איזון המשאבים ניתן להגיע גם בהליך גישור שבמסגרתו מתנהל משא ומתן בין בני הזוג מחוץ לכותלי בית המשפט.

אולם בעוד שיש זוגות שיכולים להגיע להסכמה הדדית על איזון המשאבים בגישור, אחרים עשויים להזדקק למערכת בתי המשפט כדי לחלק את הנכסים והחובות שלהם באופן חוקי והוגן.

 

מהו חוק יחסי ממון בין בני זוג וכיצד הוא נוגע לחלוקת משאבים בגירושין?

חוק יחסי ממון בין בני זוג הוא חוק בישראל המסדיר את חלוקת הרכוש והנכסים בין בני זוג בגירושין. הוא נחקק בשנת 1973 וחל על כל הזוגות הנשואים הרשומים בישראל. החוק מתווה את העקרונות הכלליים לחלוקת רכוש ונכסים בגירושין, לרבות המושג "רכוש משותף" שהוא כל רכוש שנצבר במהלך הנישואין, בין אם ברכישה, במתנה, בירושה או בכל אמצעי אחר.

חוק יחסי ממון, קובע חלוקה שוויונית לסוגים מסוימים של רכוש ונכסים, כגון בית זוגי, קופות גמל, חסכונות ועוד. בנוסף, החוק מתייחס גם לחלוקת החובות וההתחייבויות שנוצרו במהלך הנישואין.

 

איזה רכוש איננו מהווה חלק מהסדר חלוקת משאבים?

בישראל ישנם סוגים מסוימים של רכוש ונכסים שאינם נחשבים כחלק מהסדר איזון המשאבים בגירושין:

  • רכוש שנצבר בידי אחד הצדדים לפני הנישואין: כל רכוש שהיה בבעלות אחד הצדדים לפני הנישואין אינו נחשב כרכוש משותף ואינו כפוף לחלוקה שוויונית בגירושין.
  • ירושה או מתנות: רכוש שעבר בירושה או שהתקבל במתנה, בין אם לפני הנישואין ובין אם במהלכם, לא נחשב כרכוש משותף ואיננו כפוף לחלוקה שווה בגירושין, אלא אם נועד לשני הצדדים.
  • רכוש שנרכש לאחר הגירושין: רכוש שנרכש לאחר שהגירושין הושלמו, לא נחשב כרכוש משותף ואינו כפוף לחלוקה בגירושין.
  • רכוש אישי: רכוש או נכסים הנחשבים כבעלי אופי אישי, כגון ביגוד או תכשיטים אישיים, לרוב אינם נתונים לחלוקה במהלך הגירושין.
  • רכוש שהוחרג בכתב מחזקת השיתוף: רכוש שהצדדים הסכימו בכתב ביניהם, שלא יהיה בר חלוקה במקרה פרידה או גירושין – בין אם במסגרת הסכם ממון או חוזה אחר, לא יחולק.
  • קצבאות אישיות מסוגים מסוימים: קצבאות המשולמות לאחד הצדדים כמו קצבת זקנה או קצבת נכות, אינן נתונות לחלוקה במסגרת איזון המשאבים בגירושין.

 

חשוב לציין שהחרגות אלו אינן מוחלטות ולבית המשפט יש שיקול דעת אם לכלול אותן בהסדר איזון המשאבים כשהוא מוצא שראוי לעשות כן.

 

לסיכום: הדרך הטובה ביותר להגיע להסדר איזון משאבים בגירושין

הדרך הטובה ביותר לחלוקת רכוש בגירושין היא באמצעות ליווי משפטי של עורך דין דיני משפחה המתמחה בדיני גירושין. משרד עו"ד ערן עזרא – עו"ד דיני משפחה בעל הסמכת עורך דין לענייני גישור מספק ייצוג לגברים ונשים כאחד בגירושין, פירוק שיתוף, חלוקת רכוש בגירושין, הסכמי ממון, הסכמי גירושין ושירותי עורך דין ירושות וצוואות.

עורך דין ערן עזרא ישמח לעמוד לרשותכם בכל סוגיה רכושית או אחרת המתעוררת בגירושין. לייעוץ אישי ודיסקרטי – ניתן לפנות קשר: 03-644-2224.

 

שאלות ותשובות בנושא איזון משאבים

בהקשר של חלוקת רכוש בגירושין, גישור יכול להיות שימושי במיוחד שכן הוא מאפשר לצדדים לשקול ולבחון מגוון אפשרויות לחלוקת הנכסים שלהם, במקום להיות מוגבלים לאפשרויות הקיימות בבית המשפט. זה גם יכול לעזור לכל אחד מבני הזוג להבין את צרכיו ודאגותיו של הצד השני ולמצוא פתרונות שיהיו מקובלים על שניהם.

לא. ישנם מקרים שבהם הסדרי איזון משאבים בגירושין אינם שוויוניים. בתיקי גירושין במדינת ישראל, בית המשפט יכול לבחור לחייב את אחד מבני הזוג לשלם לבן הזוג שני סכום מסוים העומד כמעין פיצוי, במקרה של חוסר איזון משמעותי בנכסים ובכושר ההשתכרות של בני הזוג, ובמקום שבו חוסר איזון זה נגרם על ידי בן הזוג השני.

בית המשפט רשאי להתחשב במגוון גורמים בעת קבלת החלטתו, לרבות משך הנישואין, גילם ובריאותם של הצדדים, יכולת ההשתכרות של הצדדים ורמת החיים ממנה נהנו במהלך הנישואין. בית המשפט רשאי להתחשב גם בהסכמות בין הצדדים, כגון הסכמי ממון, בעת קבלת החלטתו, אולם הסכמים אלו אינם מחייבים את בית המשפט, והוא רשאי לבטלם אם יעריך כי אינם הוגנים או בלתי סבירים.

כן, אפשר לשנות הסדר איזון משאבים בפנייה לבית המשפט לענייני משפחה, באם חל שינוי מהותי בנסיבות, כגון שינוי משמעותי בהכנסה של אחד הצדדים או בצרכי הילדים. ניתן גם לנהל משא ומתן מחודש על תנאי ההסדר ולגבש הסכם פשרה עם הצד השני מחוץ לבית המשפט. מומלץ להתייעץ עם עורך דין גירושין כדי לקבוע את דרך הפעולה הטובה ביותר במקרה הספציפי שלכם.

 

איזון משאבים

איזון משאבים

עוד באותו נושא:

הסכם ממון לפני הנישואין 

עריכת הסכם ממון לפני הנישואין הפכה נפוצה מאוד בישראל, בעיקר לאור שיעורי הגירושין הגבוהים. הסכמים אלו מאפשרים לבני זוג להתמודד עם סוגיות כגון חלוקת רכוש

קרא עוד...
הסכם ממון לאחר נישואין

הסכם ממון הוא כלי חשוב להסדרת ענייני הרכוש בין בני זוג, במיוחד לקראת גירושין. אמנם עדיף לערוך הסכם שכזה טרם הנישואין, אך לעיתים נוצר הצורך

קרא עוד...
יתרונות הסכם ממון

הסכם ממון הוא הסכם משפטי מחייב בין בני זוג, אשר מסדיר את חלוקת הרכוש ביניהם במקרה של פקיעת הנישואין. הסכם זה יכול לספק לבני הזוג

קרא עוד...
שינוי הסכם ממון

כל הסכם ממון שנחתם בין בני זוג, נשאר בתוקף אלא אם שני הצדדים יסכימו לשנות או לבטל אותו. אולם חשוב לדעת שביטול או שינוי הסכם

קרא עוד...
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 47 ביקורות
×
js_loader
a5
ערן עזרא – משרד עורכי דין ונוטריון
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם עורך דין >>