תפריט
לשיחת ייעוץ חייגו עכשיו!

03-6442224

צוואות וירושות

מה קורה כשאדם הולך לבית עולמו?

כשמנוח הולך לבית עולמו, מלוא נכסיו עוברים ליורשיו. נכסיו של האדם מכונים "נכסי עיזבון". חוק הירושה תשכ"ה – 1965 קובע את הדין בכל הנוגע לענייני ירושה וצוואה. כשהמנוח הותיר אחריו צוואה, הרי שצוואתו קובעת מי יירש את נכסי העיזבון ובאיזה אופן. כשמנוח לא הותיר אחריו צוואה, תבוצע חלוקת העיזבון בהתאם להוראות הדין וזאת על פי כללים של חוק הירושה.

 

צוואות

ישנם סוגים שונים של צוואות: צוואה בכתב יד, צוואה בעדים, צוואה בפני רשות, צוואה בכל פה, צוואות הדדיות ועוד. במקרה שבו אדם הותיר אחריו צוואה – הרי שיש לאחר מותו להגיש בקשה לקיום צוואה. נכסי העיזבון יחולקו בהתאם למה שקבע המנוח בצוואה.

בחלק מהצוואות, מנוח מותיר אחריו הוראות לעניין קטינים, לדוגמא: נאמן עיזבון או מנהל עיזבון עד הגיעו של הקטין לגיל בגרות ועוד. במקרה שבו יורש רוצה לממש את צוואת המנוח, עליו להגיש בקשה לקיום צוואה לרשם לענייני ירושה.

במקרים מתאימים, ניתן להגיש התנגדות לצוואה. התנגדות לצוואה היא למעשה כתב טענות שכולל את הטענות המהווה בסיס לפסילת הצוואה. את ההתנגדות יש להגיש תוך 14 ימים מיום פרסום ההודעה על הגשת הבקשה למתן הצו.

 

ירושה

חוק הירושה קובע את הקדימויות בין היורשים והדבר קשור קשר ישיר לקרבה המשפחתית של הנפטר. במקרים בהם המנוח לא הותיר אחריו צוואה, נכסי העיזבון יחולקו על פי הוראות הדין שנקבעו בחוק הירושה. במקרה שבו יורש רוצה לממש את ירושת המנוח, עליו להגיש בקשה לקיום צו ירושה לרשם לענייני ירושה.

ניתן להגיש התנגדות לבקשה לצו ירושה. כך לדוגמא, במקרים שבהם קיימים יורשים על פי דין שאינם מוזכרים בבקשה לצו ירושה או במקרים שבהם קיימת צוואה, ניתן להגיש התנגדות לרשם לענייני ירושה.

 

מנהל עיזבון

כאשר היורשים אינם מסוגלים לנהל ביניהם את העיזבון או כאשר יורשים אינם יכולים לחלק את העיזבון ביניהם, מתמנה מנהל עיזבון. מנהל העיזבון, בין היתר, רשאי לגבות חובות של עיזבון, לנהל נכסים של העיזבון, לאתר יורשים ונכסים ולשלם את חובותיו של המנוח ועוד.

יורש/יורשת על פי צוואה רשאים להגיש את הבקשה למינוי מנהל עיזבון. מינוי מנהל העיזבון יכול להתבצע באופן קבוע (עד לחלוקת העיזבון) או באופן זמני עד למתן צו קיום ירושה או עד למתן צו קיום צוואה.

 

לסיכום

בכל מקרה בו מנוח הותיר אחריו או שלא הותיר אחריו צוואה, מומלץ ליורשים להיוועץ עם עורך דין המתמחה בענייני משפחה בכדי לקדם את העניין.

עוד באותו נושא:

Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 47 ביקורות
×
js_loader
a5
ערן עזרא – משרד עורכי דין ונוטריון
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם עורך דין >>