תפריט
לשיחת ייעוץ חייגו עכשיו!

03-6442224

כתובה

כתובה היא מסמך משפטי הלכתי. מטרתה להגן על הזכויות של האישה ובכך להבטיח את פרנסתה למקרה שבו היא תתאלמן, ולמנוע מהבעל "לגרש" אישתו ללא עילה שמוכרת בדין העברי, כך "שלא תהא קלה בעיניו להוציאה". חוק יחסי ממון קובע, כי ההסדרים אינם סותרים את מה שאמור בכתובה.

קרי אישה שתבחר בכך, תוכל לעמוד על זכויותיה עפ"י הכתובה. ראוי לזכור כי היא חלק מאסטרטגיית גירושין, לכן, יש לעשות בה את השימוש הראוי בדרישתה או בהגנה מפניה, לפי נסיבות העניין.

 

הסכומים בכתובה:

עיקרה

זהו סכום קבוע של 200 זוז לנישואין ראשוניים ומאה זוז לנישואין שהם שניים. זהו סכום שעל הבעל לשלם לאישתו עקב גירושין, בתנאים מסויימים, או מחמת מות הבעל. הסכום של 200 זוז, הוא המינימאלי בו חייב הבעל.

 

התוספת

בעל רשאי לרשום סכום גבוה יותר מהמינימום. אי אפשר לכפות עליו לרשום יותר מהמינימום. דין תוספת כתובה, כדין עיקר הכתובה לעניין המחוייבות לתשלום. קרי בנסיבות, יכול להיות שבעל יחוייב לשלם את עיקר הכתובה ותוספתה.

סכום שנרשם בכתובה, אך אינו ריאלי, לא ניתן לתבוע, וברור כי אין לבעל את האמצעים לשלמו. נקיבת סכום לא הגיוני מעיד על חוסר הרצינות של בעל לסכום הנקוב. לבי"ד רבני יש את סמכות לקבוע סכום שהוא נמוך יותר או לא לחייב את הבעל כלל.

קיימות התנהגויות רבות לפיהן ניתן לשלול את הזכאות לכתובה, כמו גם נקודות, שחשוב להדגיש כדי לזכות בכתובה. חשוב להיוועץ בנוגע למקרה הרלוונטי עם עורך דין גירושין ולעמוד על הנקודות שמרכזיות ושיובילו לתוצאות המתבקשות.

 

מה משמעותה של הכתובה?

כתובה היא שטר קניין הניתן למימוש במקרה של גירושין בין בני זוג יהודים. בשטר קניין זה, חותם הבעל בעת נישואיו לזוגתו, על התחייבות לשלם לה סכום כספי מסוים במידה ויתגרשו. במובן זה, מדובר בחוזה משפטי מחייב, המבטיח לאישה לרגל נישואיה, את האפשרות לתבוע פיצויים מבעלה במידה ויבחר לתת לה גט. לנוכח העובדה שהכתובה היא בעצם חוזה המשמש גם כשטר קניין, הרי שניתן לממשה כחלק מתביעה משפטית. היינו, האישה המתגרשת, זכאית להגשת תביעה לקבלת הסכום המצוין בכתובה.

מהם 3 חלקי הכתובה ומה תוכנם?

הכתובה כוללת 3 נדבכים, כדלקמן:

  1. הכתובה עצמה: זהו למעשה חלקה הראשון של הכתובה, ובו הבעל מציין את הסכום הכספי המינימלי, שהוא מתחייב לשלם לאשתו במקרה של גירושין. לעניין זה, נקבע בהלכה סכום סמלי שאותו יש לציין במסגרת הכתובה עצמה.
  2. התוספת לכתובה: זהו החלק השני של הכתובה, ובמסגרתו הבעל רשאי להוסיף התחייבות לתשלום מעבר לסכום המינימלי שהוזכר בחלקה הראשון – והוא, הכתובה לגופה.
  3. הנדוניה: זהו חלקו השלישי של מסמך הכתובה. הנדוניה היא בעצם סך הנכסים והכספים, שעמם מגיעה האישה לתוך נישואיה. ההלכה קובעת שבמקרה של גירושין, הבעל מחויב להשיב לאישה את הנדוניה שלה, ובמקביל – גם לפצותה לפי הסכום שנקבע במסגרת הכתובה, כאמור לעיל.

לייעוץ נוסף בנושא מימוש הכתובה – מומלץ לפנות אל עו"ד דיני משפחה.

 

ממה חשוב להיזהר בהקשר לכתובה?

מאחר והכתובה מהווה כאמור, גם חוזה בר תוקף משפטי מחייב וגם שטר קניין – בתרחיש של גירושין, האישה זכאית להגיש תביעה למימוש הכתובה כנגד בעלה. מבחינה זו, התביעה למימוש הכתובה, כמוה כתביעה לתשלום חוב. פירוש הדבר הינו כי הגשתה מחייבת את הגבר לשלמה, למעט אם יצליח להוכיח לבית המשפט כי איננו חייב בתשלום הפיצוי הנזכר בכתובה.

אותו הדין חל גם על סכום הפיצוי הקבוע בכתובה. עקרונית, בית הדין מוסמך לחייב את הבעל לשלם לאשתו בגירושין, גם סכום כתובה גבוה באופן חריג, אם זה מה שקבע הבעל בכתובה ערב נישואיו לאשתו. יחד עם זאת, בפסיקה בבתי הדין הרבניים, נקבע זה מכבר שיש להפחית סכומי פיצוי חריגים המופיעים בכתובות.

אף על פי כן, לא מומלץ לקחת את הסיכון שבציון סכומי פיצויים לא ריאליים במסגרת הכתובה.

 

כיצד תביעת הכתובה מתבצעת?

אישה המעוניינת לתבוע את הסכום הקצוב בכתובתה בעת גירושיה, נדרשת להגיש תביעה למימוש הכתובה, אל אחד מבתי הדין הרבניים. לטובת הגשת התביעה, התובעת נדרשת לצרף עותק של  כתובתה ולפרט את העובדות הנוגעות לתביעה ולגירושין.

חשוב לדעת כי לבעל שמורה הזכות להגשת כתב הגנה מנומק, במידה והוא מעוניין לחלוק על זכאות אשתו לסכום המופיע בכתובה – כולו או חלקו, מתוקף הנסיבות. הדיון בתביעות כתובה, נערך בנוכחות 3 דיינים בבית המשפט הרבני, בדומה לתביעות גירושין.

 

לסיכום

בסקירה זו עסקנו במסמך הכתובה ודנו במשמעותה בהליכי גירושין בין זוגות יהודיים. כפי שראינו, הכתובה מהווה חוזה משפטי מחייב ובר אכיפה, כמו גם שטר קניין שהאישה רשאית לממש במסגרת גירושיה, באמצעות הגשת תביעה כספית כנגד בעלה. זהו שיקול שחשוב להביא בחשבון כאשר מציינים את סכום התוספת לכתובה, וחותמים עליה מלכתחילה. בכל מקרה של קשיים במימוש הכתובה או מחלוקות בנושא זה, חשוב להיעזר בשירותיו של עורך דין לענייני משפחה המוסמך בתור עורך דין לענייני גישור, ולו ניסיון בליווי הליכי גירושין ברבנות.

 

שאלות ותשובות בנושא כתובה

את תביעת הכתובה בגירושין, ניתן להגיש בבתי הדין הרבניים, שהסדרת נישואין וגירושין בין זוגות יהודיים, נתונה לסמכות השיפוט הבלעדית שלהם. 

ישנן נסיבות  בהן נשים עלולות לאבד את זכאותן לכספי הכתובה. זהו המצב, לא אחת, כאשר הבעל טוען בבית הדין הרבני, כי אשתו בגדה בו. כך גם במקרה שהבעל מוכיח כי אשתו ניסתה לגרום לו להפר את חוקי הדת היהודית, וכן הלאה.

מאחר והכתובה היא בבחינה חוזה משפטי מחייב ובר אכיפה, לא מומלץ לציין בה סכומים יוצאי דופן שהבעל לא בהכרח יוכל לעמוד בהם בתרחיש של גירושין.

כן. סכום הכתובה צמוד אל מדד המחירים לצרכן, מה שאומר כי הוא נתון לעדכונים מעת לעת, ועלול להשתנות במועד מימושה.

כתובה

כתובה

עוד באותו נושא:

שלום בית

שלום בית – "כל מי שמגרש את אשתו הראשונה, אפילו המזבח מוריד עליו את הדמעות" (גיטין צ ע"ב) בתי דין רבניים מוצפים בתביעות שונות ל"שלום

קרא עוד...
טיפול זוגי

טיפול זוגי – "קשה לבנות, קל להרוס". נשמע מוכר? זהו המשפט המדגים ביותר הליכי נישואין שמצויים בעיצומו של משבר, יחד עם זאת, אפשר להתגבר על

קרא עוד...
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 48 ביקורות
×
js_loader

פניות במייל: [email protected]
פניות במשרד: 03-6442224
פניות לנייד: 052-5070050

Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 48 ביקורות
js_loader