תפריט
לשיחת ייעוץ חייגו עכשיו!

03-6442224

מינוי אפוטרופוס

בתהליך מינוי אפוטרופוס יש שלבים מסוימים שבהם עשויה להידרש מומחיותו של עורך דין לענייני אפוטרופסות. במאמר זה נסביר בהרחבה על הנסיבות שבהן מינוי האפוטרופוס עשוי להידרש, מה כרוך בתהליך והסיוע שעורך דין לענייני אפוטרופסות יכול להציע.

 

מינוי אפוטרופוס – באילו נסיבות?

אפוטרופסות מתייחסת להסדר החוקי שבו הורים משמשים כאפוטרופוסים טבעיים של ילדיהם עד הגיעם לגיל 18. הדבר כרוך בסמכות ובחובה החוקית לקבל החלטות בשם הילדים בנושאים רפואיים, אישיים וכספיים. עם זאת, ברגע שאדם מגיע לגיל 18, מושג האפוטרופסות עובר למעמד משפטי שניתן להעניק על ידי בית משפט לענייני משפחה לאדם אחד או יותר.

מעמד משפטי זה מעניק למקבליו את הזכויות והחובות הנוגעות לאחד או יותר מהעניינים האמורים לעיל. אפוטרופסות נדרשת בדרך כלל במצבים שבהם אדם חסר את היכולת לקבל החלטות בנוגע לעניינים הרפואיים, הכספיים ו/או האישיים שלו באופן עצמאי.

לדוגמה, זה עשוי לכלול אנשים עם חוסר כשירות רפואית (כגון אלה שנמצאים בתרדמת או חווים שלבים מתקדמים של דמנציה) או כאלה שיש להם מחלת נפש הפוגעת ביכולתם לנהל את ענייניהם בכוחות עצמם.

 

3 התצורות של קביעת אפוטרופוס

אפוטרופסות כוללת שלושה תחומים עיקריים:

  1. אפוטרופסות רכוש: הדבר כרוך בסיוע בניהול עניינים פיננסיים כגון חשבונות בנק, תשלומי חשבונות, השקעות, ניהול הוצאות ועניינים פיננסיים יומיומיים. המטרה היא לקדם חופש כלכלי ועצמאות מקסימליים תוך מתן ההכוונה והתמיכה הדרושים לאדם המתקשה לפעול בהקשרים אלו אוטונומית.
  2. אפוטרופסות אישית: האחריות והחובות של האפוטרופוס בתחום, זה סובבות סביב חינוך, מגורים, מסגרות חברתיות, מערכות יחסים וחיי חברה. למשל, אפוטרופוס עשוי לסייע לאדם שתחת טיפולו להשתלב בסביבות מעשירות כדי לשפר את רווחתו החברתית.
  3. אפוטרופסות רפואית: כאן מדובר באחריות לקבלת החלטות רפואיות לטובת אדם אחר, התקשרות עם מוסדות רפואיים ופיקוח על תהליכים שיקומיים וטיפוליים הנוגעים לו. האפוטרופוס הרפואי ממלא תפקיד חיוני בהבטחת צרכי הבריאות של הפרט שתחת אחריותו ולביצוע בחירות רפואיות המתאימות למצבו.

 

בכל אחד מהתחומים הללו קיימת גם אפשרות לאפוטרופסות מוגבלת. המשמעות היא שבית המשפט יכול למנות אפוטרופוס בעל סמכות ספציפית, כגון אפוטרופוס רפואי המתמקד במחלה מסוימת בלבד, או אפוטרופוס רכוש בעל סמכות החלטה מוגבלת להוצאות מעל רף מסוים.

 

התועלות הגלומות בפנייה לעורך דין למינוי אפוטרופוסות

התועלות הגלומות בפנייה לעורך דין בתהליך מינוי האפוטרופוס, באות לידי ביטוי במספר מישורים:

  • מקצועיות ומומחיות: עורך דין בעל ניסיון בתיקי אפוטרופסות, מעניק למיוצגיו הבנה מקיפה של ההליך המשפטי למינוי אפוטרופסים והאחריות הכרוכה בהפיכתו של אדם לאפוטרופוס של זולתו.
  • הדרכה על פרטי הבקשה: עורך דין אפוטרופסות יכול להציע עצות חשובות לגבי אופן מינוי האפוטרופוס. ביכולתו לעזור לקבוע אילו נושאים לכלול בבקשת האפוטרופסות והאם יש צורך במגבלות כלשהן. הוא יכול גם להעריך את ההיתכנות המשפטית של המועמד הנבחר לאפוטרופסות.
    לדוגמה, אם האדם שרוצים לקבל עליו חזקה סובל ממחלת אלצהיימר, אך עדיין מסוגל לתפקד, לתקשר ולנהל את ענייניו היומיומיים, עורך דין יכול ליידע את הפונה למינוי אפוטרופסים לאותו אדם, לגבי הסבירות שבקשת האפוטרופסות תאושר על ידי שופט.
  • טיפול בסיבוכים בהגשת בקשה: במצבים שבהם יש צורך להופיע בפני בית משפט לענייני משפחה בהקשר למינוי האפוטרופוס, יש חשיבות מכרעת לעורך דין מייצג. זאת משום שעלולות להיווצר מורכבויות במהלך בחירת אפוטרופוס, מחלוקות בין אפוטרופוסים, חילוקי דעות לגבי זהות האפוטרופוס, מחלוקות כספיות, התנגדות למינוי האפוטרופוס ועוד. עורך דין אפוטרופסות יכול לנווט במורכבויות הללו ולקדם את האינטרסים שלכם ושל יקיריכם.

 

מה כרוך בתהליך מינוי האפוטרופוס?

הגשת בקשה למינוי אפוטרופסות כרוכה בהגשת טופס בקשה מקוון לאישור בית המשפט לענייני משפחה. על הטופס לכלול את הפרטים הבאים:

  • פרטים אישיים: פרטיו האישיים של הממנה ופרטי הממונה המבוקש.
  • סיבת הבקשה: מכתב מפורט המסביר מדוע הפרט הנדון זקוק לאפוטרופוס ומפרט את העניינים הרלוונטיים.
  • חוות דעת רפואית: כולל הערכה רפואית של כשירותו של האדם שלו רוצים למנות אפוטרופוס, לנהל את ענייניו בעצמו.
  • תצהיר המבקשים: על התצהיר להיות חתום גם על ידי המבקש וגם בידי כל בני המשפחה מדרגה ראשונה של האדם הנדון, כדי להעיד על תמיכתם או התנגדותם לבקשה. בנוסף, על התצהיר להיות חתום על ידי עורך דין.

 

לאחר הגשת הבקשה ובהנחה שאין התנגדויות, בית המשפט לענייני משפחה מעניק בדרך כלל אפוטרופסות תוך 1-3 חודשים.

 

לסיכום – כיצד ניתן לקבל סיוע משפטי בנושא של מינוי אפוטרופוס?

סיוע משפטי בהקשר למינוי אפוטרופוס, עשוי להידרש בשלבים שונים בתהליך: החל מהצורך להעריך את שאלת הנחיצות של עצם מינוי האפוטרופוס, דרך לסיוע בהליך הכנת והגשת הבקשה ועד לייצוג בבית המשפט במידת הצורך. בכל הנושאים הללו, עו"ד אפוטרופסות יכול לספק סיוע רב ערך.

ביכולתו גם לעזור לכם לקבוע את תחומי האפוטרופסות הספציפיים שיש להסדיר משפטית, כגון עניינים רפואיים, אישיים ורכושיים, וכן לייעץ אם חלוקת האפוטרופסות בין מספר אנשים מתאימה בנסיבות המקרה. עו"ד ערן עזרא – עורך דין לענייני משפחה מנוסה, ישמח לעמוד לרשותכם בנושא זה ולייעץ לכם כיצד לפעול למען הגנה על זכויותיכם וזכויות יקיריכם בצורה מיטבית.

מעוניינים בפרטים נוספים על אפוטרופסות או בסיוע משפטי במחלוקת הקשורה בעניין זה? משרד עו"ד ערן עזרא כאן עבורכם. לתיאום ייעוץ אישי עם עורך דין ערן עזרא – השאירו את פרטיכם בטופס להלן ונציג ממשרדנו יצור איתכם קשר בהקדם.

 

שאלות ותשובות בנושא מינוי אפוטרופוס

אפוטרופסות היא מושג משפטי שמתייחס לחבותם החוקית של הורים או בגירים אחרים שמונו לצורך כך, להיות אחראיים לקבלת החלטות בשם אדם אחר. כשמדובר בהורים – הם נחשבים כאפוטרופוסים הטבעיים של ילדיהם עד הגיעם לגיל 18. זאת בנושאים רפואיים, אישיים וכספיים. עם זאת, ברגע שאדם מגיע לגיל 18, הוריו אינם נחשבים עוד כאפוטרופוסים החוקיים שלו ובאמצעות בית משפט לענייני משפחה ניתן למנות אנשים אחרים לבחירת הפרט, שיהיו אחראיים לענייניו הנ"ל במידה ויאבד מכשירותו להתנהל אוטונומית בהיבטים הללו.

מינוי אפוטרופוס פירושו הענקת מעמד משפטי של אפוטרופסות בידי בית משפט לענייני משפחה לאדם אחד או יותר. מעמד משפטי זה מעניק למקבליו את הזכויות והחובות הנוגעות לניהול אחד או יותר מענייניו האישיים, הרפואיים ו/או הכספיים של אדם אחר.

מינוי אפוטרופוס עומד על הפרק בדרך כלל במצבים שבהם אדם חסר את היכולת לקבל החלטות בנוגע לענייני הכספים, הבריאות או עניינים אישיים אחרים בחייו, באופן עצמאי. לדוגמה, זה עשוי לכלול אנשים עם חוסר כשירות מנטלית מטעמי בריאות או גיל (כגון אלה שנמצאים בתרדמת או חווים שלבים מתקדמים של דמנציה) או כאלה שיש להם מחלת נפש הפוגעת ביכולתם לנהל את ענייניהם.

עלות מינוי אפוטרופוס באמצעות עורך דין אפוטרופסות, נעה בדרך כלל בין 5,000 ל- 10,000 ₪ להגשת בקשת אפוטרופסות פשוטה שאינה כרוכה בהליכים או סיבוכים בבית המשפט. עם זאת, אם התיק יהפוך למורכב וידרוש מעורבות מבית המשפט, שכר הטרחה יעלה ויכול להגיע לעשרות אלפי שקלים, במיוחד בתיקים הנמשכים על פני שנים רבות. החיובים הנוספים עבור כל דיון או בקשה בבית המשפט יכולים לנוע בין 2,000 ל- 3,000 ₪, אם כי מחירים אלו עשויים להשתנות ממקרה למקרה.

 

מינוי אפוטרופוס

מינוי אפוטרופוס

עוד באותו נושא:

ייפוי כוח מתמשך

ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי הנכתב בציפייה לירידה אפשרית במצבו הבריאותי או השכלי של אדם. יצירה וביצוע של ייפוי כוח מתמשך דורשים מומחיות משפטית

קרא עוד...
עורך דין צוואות בגירושין

תחום דיני המשפחה הוא תחום מורכב שנדרשת בו מומחיות ספציפית רבה. בין שלל הנושאים בהם עוסקים דיני המשפחה, נמצאים תחומי הגירושין והצוואות. השילוב של שני

קרא עוד...
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 47 ביקורות
×
js_loader
a5
ערן עזרא – משרד עורכי דין ונוטריון
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם עורך דין >>