הליך גישור בבית המשפט

הליך גישור בבית משפט הוא דרך יעילה ליישוב סכסוכים במשפחה, המאפשרת לצדדים להגיע להסכמות בדרכי שלום, תוך חיסכון בזמן ובעלויות. בהליך זה, המלווה במגשר מוסמך, ניתן להשיג פתרונות יצירתיים ומוסכמים לנושאים כמו סכסוכי גירושין, סכסוכי ירושה, מחלוקות בנושא הורות וחלוקת רכוש בין בני זוג בפרידה, ולהימנע מהליכים משפטיים ממושכים ויקרים.

 

כיצד פועל הליך גישור בסכסוכי משפחה בבית המשפט?

החל משנת 2016, על פי החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (שגם מכונה "חוק גישור חובה"), כל אדם שמעוניין להתגרש או להגיש תביעה בנושא מחלוקת משפחתית, חייב להשתתף קודם לכן בהליך דמוי גישור. הליך זה מתקיים ביחידות הסיוע שליד בתי המשפט לענייני משפחה, בניהול של עובדים סוציאליים ואנשי מקצוע נוספים.

כדי להתחיל הליך גישור, על אחד מבני הזוג להגיש בקשה ליישוב סכסוך בבית המשפט לענייני משפחה. לאחר מכן, בני הזוג מוזמנים לעד ארבע פגישות "מהו"ת" (מידע, היכרות ותיאום) ביחידת הסיוע של בית המשפט. במהלך פגישות אלו, אנשי המקצוע המנהלים את ההליך, מכוונים את הצדדים החלוקים לגיבוש הסכמות בנושאי המחלוקת.

אם הצדדים מצליחים להגיע להסכמות בהליך הגישור, עורך דין דיני משפחה יכול לסייע בניסוח הסכם שיקבל תוקף משפטי. לעומת זאת, אם לא מושגות הסכמות בפרק הזמן הקצוב (עד 45 יום עם אפשרות הארכה קצרה), כל אחד מן הצדדים רשאי לפתוח בהליך משפטי בבית הדין הרבני או בית משפט לענייני משפחה.

 

מה היתרונות של גישור בבית המשפט בהשוואה להליך משפטי סטנדרטי?

להליך גישור בבית המשפט יש מספר יתרונות משמעותיים בהשוואה להתדיינות משפטית:

 

חיסכון בזמן ובעלויות

הליכי גישור מתנהלים בדרך כלל מהר יותר מתביעות משפטיות, שיכולות להימשך שנים ולעלות סכומים ניכרים בשכר טרחת עורך דין.

 

שליטה ואחריות של הצדדים

בגישור, הצדדים למחלוקת הם אלה שמנהלים את ההליך ומקבלים את ההחלטות. לעומת זאת, בהליך משפטי השופט הוא זה שמכריע בסופו של דבר.

 

שמירה על קשר חיובי

הליך גישור מסייע לשמור על תקשורת בונה בין הצדדים ומצמצם חיכוכים. זהו יתרון משמעותי ובפרט כשיש ילדים משותפים.

 

פרטיות

הליכי גישור הם חסויים, בניגוד להליך משפטי שמתנהל בפומבי.

 

לסיכום, הליכי גישור מהווים פתרון יעיל, מהיר ועם עלויות נמוכות יותר לסכסוכי גירושין ומשפחה, ומתנהלים תוך מתן אפשרות לצדדים לקבל החלטות בעצמם ולשמור על מערכת יחסים תקינה ככל הניתן בנסיבות הנתונות.

 

מעדיפים לנהל את הליך הגישור מחוץ לבית המשפט? הקפידו לבחור מגשר מומלץ

אף שהליך גישור ראשוני בבית המשפט לענייני משפחה הוא ללא עלות, זוגות רבים בוחרים להעביר את ההליך למגשר חיצוני בתשלום. במקרה כזה מומלץ לבחור בעורך דין לענייני גישור בעל ניסיון וידע נרחב בדיני משפחה. מגשר לענייני משפחה מכיר היטב את החקיקה והפסיקה בנושא, ויוכל להציע לצדדים פתרונות יצירתיים שלא חשבו עליהם קודם לכן.

כדאי גם להתרשם מהמגשר בפגישת היכרות אישית כדי לבחון את סגנון העבודה שלו ואם יש "כימיה" טובה איתו. לבסוף, יש לקחת בחשבון את עלויות שכר הטרחה של המגשר ולהשוות בין כמה אפשרויות.

 

לסיכום

הליכי גישור בבית המשפט יכולים להוות פתרון נהדר לסכסוכי משפחה, בפרט כשיש רצון לסיים את הסכסוך בהסכמה, בצורה מכבדת ותוך שמירה על קשר חיובי עם בני המשפחה. אולם, גם בהליך גישור חשוב להיעזר בליווי מקצועי של עורך דין משפחה. בכדי לשמור על הזכויות של כל צד ולוודא שההסכם שיגובש יעמוד במבחן המציאות לאורך זמן, צרו קשר ונשמח לסייע.

 

שאלות ותשובות בנושא הליך גישור בבית המשפט

הליך גישור ראשוני ביחידת הסיוע אמור להימשך עד 45 יום, כאשר ניתן להאריך את התקופה ב-15 יום נוספים במידה ונדרש. במהלך תקופה זו, על הצדדים להשתתף בעד ארבע פגישות מהו"ת (מידע, היכרות, ותיאום) עם אנשי מקצוע מיחידת הסיוע. בפגישות אלו, הצדדים מקבלים מידע על ההליך, נחשפים לאפשרויות העומדות בפניהם, ומנסים בעזרת המגשר להגיע להסכמות בנושאים השנויים במחלוקת. חשוב לציין כי מדובר בלוח זמנים די צפוף, שמטרתו לאפשר לזוג להגיע במהירות להבנות בסיסיות לגבי המשך הדרך. אם בתום 45 הימים (או 60 במקרה של הארכה) לא הושגו הסכמות, כל אחד מבני הזוג רשאי להגיש תביעה משפטית לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה, ולהמשיך את ההליך המשפטי באפיק אחר. יחד עם זאת, אם במהלך הגישור נוצר בסיס טוב לשיחה, הזוג יכול להחליט להאריך את ההליך באופן וולונטרי מעבר לתקופה הקצובה, מתוך אמונה שהדבר יוביל בסופו של דבר להסדר מוסכם.

הרכב המשתתפים בהליך גישור בבית המשפט יכול להשתנות בין הפגישות. בפגישה הראשונה, המכונה פגישת מהו"ת, נוכחים רק הצדדים עצמם יחד עם עובדת סוציאלית או איש מקצוע אחר מיחידת הסיוע. המטרה היא לאפשר לשני הצדדים לסכסוך לספר את סיפורם האישי, להעלות את הנושאים המהותיים מבחינתם, ולהתחיל לגבש אמון במסגרת האינטימית של הגישור. עורכי הדין, גם אם הצדדים מיוצגים, לא משתתפים בשלב זה. בפגישות הבאות, לעומת זאת, יכולים להצטרף עורכי הדין לענייני משפחה של כל אחד מהצדדים כדי לתת ליווי משפטי, לשמור על האינטרסים של הלקוחות שלהם, ולסייע בגיבוש הסכם. במידת הצורך ובהסכמת הצדדים, צוות יחידת הסיוע יכול גם להחליט לצרף אנשים נוספים שיכולים לתרום להליך, כמו למשל בני משפחה קרובים המעורים בסכסוך, או מומחים בתחומים כמו כלכלת המשפחה או התפתחות הילד. 

הליך גישור ביחידת הסיוע של בית המשפט הוא ללא עלות לבני הזוג, מלבד תשלום אגרה בסך כ-108 ש"ח בעת הגשת הבקשה ליישוב סכסוך. לעומת זאת, אם בני הזוג בוחרים להעביר את ההליך למגשר חיצוני פרטי, הם יצטרכו לשלם את שכר טרחתו. 

כן. על פי החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה שנכנס לתוקף ב-2016, זוג שרוצה להתגרש או להגיש תביעה בנושא משפחתי, חייב לנהל תחילה הליך גישור ביחידת הסיוע של בית המשפט למשפחה. רק אם לא מושגות הסכמות במסגרת זו, ניתן לפנות להליך משפטי מלא בבית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, קיימים מקרים חריגים בהם ניתן לקבל פטור מהליך זה.

 

הליך גישור בבית המשפט

הליך גישור בבית המשפט

עוד באותו נושא:

מה זה גישור

גישור הוא הליך חשוב ויעיל ליישוב סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט. בתהליך זה, צדדים מסוכסכים נעזרים במגשר מקצועי כדי להגיע להסכמות בדרך של הידברות והבנה

קרא עוד...
הליך גישור גירושין

כאשר בני זוג מחליטים להיפרד, הליך גישור גירושין מציע אלטרנטיבה מכובדת ויעילה להליך משפטי מסורתי. בתהליך זה, בני הזוג עובדים יחד עם מגשר ניטרלי כדי

קרא עוד...
גישור זוגי

גישור זוגי הוא תהליך חשוב ויעיל לפתרון סכסוכים בין בני זוג. בין אם אתם שוקלים להתגרש או מעוניינים לשפר את מערכת היחסים שלכם, הגישור הזוגי

קרא עוד...
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 76 ביקורות
×
js_loader

פניות במייל: [email protected]
פניות במשרד: 03-6442224
פניות לנייד: 052-5070050

Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 76 ביקורות
js_loader