תפריט
לשיחת ייעוץ חייגו עכשיו!

03-6442224

ירושה – צוואה

עורך דין ערן עזרא

עודכן לאחרונה בתאריך 12/05/2021

לקבלת ייעוץ משפטי מיידי מעורך דין המתמחה בירושות (ירושה – צוואה) התקשרו לנייד 052-5070050 או מלאו את הפרטים בדף "יצירת קשר" ונציג מטעמנו יחזור אליכם בהקדם. הגדרתה של ירושה הינה העברת רכוש של אדם שמת אל יורשיו. אדם אשר יש בבעלותו רכוש ונכסים והוא אינו מעוניין שהם יחולקו לאחר מותו באופן ובתנאים הקבועים בחוק הירושה, מומלץ לו מאוד לערוך צוואה – ירושה.

כשמוריש מכין צוואה בחייו, בדעתו הצלולה, יש באפשרותו לחלק את הרכוש והנכסים שבבעלותו כראות עיניו ולנשל את יורשיו על פי החוק ככל שהוא יחפוץ בכך. עריכתה של צוואה, מאפשרת למוריש, לאחר מותו, לדאוג לאינטרסים שלו ולראות עיניו, ולניצול מרבי של משאביו.

כך למשל: מנוח בעל כמה נכסים שלא ערך צוואה כדין ולא חילק נכס מסוים ליורש כלשהוא, יגרום לכך, כי לכל אחד מהיורשים יהיה אחוז מסוים בכל אחד מן הנכסים, זאת אומרת במילים אחרות, תהא שותפות במספר נכסים בין יורשים, ולעיתים זה יקרה אף לחוסר ששביעות רצונם, וללא שקיימת חלוקה ברורה בין היורשים לנכסים.

ישנם סכסוכים משמעותיים שנוצרים לאחר מותו של האדם (המוריש), והם ידועים כ"קרב ירושה". לכן, ראוי היה שבמקרים מתאימים, מומחה ייתן את הדעת לגופו של מקרה ויערוך צוואה, ויפה שעה אחת קודם.

מקרים מורכבים ביותר, הינם בדרך כלל כשזוגות לא נשואים, ומקיימים חיים כידועים בציבור, או לחלופין שהם עדיין נשואים אולם חיים בנפרד טרם מתן גט, מסיבות שונות. במקרים אחרים, יכול להיות שמוריש מעוניין לנשל את בן הזוג או את ילדיו מירושה – צוואה, מכל הסיבות השמורות עמו.

יובהר, כי צוואה תקפה, כשאין צוואה אחרת. קרי, אין התיישנות בקיומה של צוואה. ברי, כי צוואה חדשה מבטלת את קודמתה, אלא אם ישנו פגם בצוואה החדשה, שהפגם הופך את הצוואה החדשה לבלתי חוקית.

עם זאת, חשוב לעדכן את הצוואה בתנאים מתאימים ומשתנים, כך למשל כשחס וחלילה, נפטר בן משפחה או נולד בן משפחה אחר, או בעת גירושין, או בעת נישואין, בתחילתו של קשר לפי תנאי ה"ידוע בציבור" או בסיומו, בשינוי מצב רפואי וכו'. שינוי נסיבות שכזה, ללא שעודכנה ונערכה צוואה חדשה, יכול, בנסיבות המתאימות לרוקן מתוכן את תוכנה של הצוואה.

בטרם פונים לעו"ד לצורך עריכת הצוואה, מומלץ לערוך רשימה מסודרת של כל הנכסים של המוריש או דברים אחרים שהם בעלי ערך. כמו כן, מומלץ להחליט מבעוד מועד מי מהיורשים יקבל איזה חלק מנכסי הירושה.

 

טענות רבות עולות מצד "מנושלי הירושה" – כך למשל: פגמים בעריכת הצוואה בשל חוסר צלילות דעתו של המוריש. ע"מ למנוע טענות מעין אלו, מומלץ מאוד להביא אישור רפואי עדכני בדבר המצב הנפשי של המצווה כשהוא ערך את הצוואה.

בדין הישראלי קיימים מספר סוגים של צוואה: סעיף 21 לחוק הירושה קובע, בין היתר, כי אדם שעשה צוואה בכתב יד או בעדים רשאי להפקידה אצל הרשם לענייני הירושה, הפקדתו תהא במסירת הצוואה על ידי המצווה עצמו לרשם לענייני הירושה.

  1. צוואה שהינה בפני עדים: ע"מ שצוואה זו תקבל תוקף, היא צריכה להיות ערוכה בכתב, התאריך צריך להיות נקוב, והיא צריכה להיות חתומה על ידי המצווה בפני שני עדים. לא כל אדם הינו כשיר לחתום כעד על הצוואה, לפיכך חשוב להיוועץ עם מומחה בתחום.
  2. צוואה בכתב יד של המצווה ללא עדים: עליה לכלול את התאריך ואת החתימה של המצווה. צוואה מעין זו חשופה לטענות פסלות רבות, לכן ראוי שלא לערוך אותה בדרך הזו.
  3. סוג אחר של צוואה, נעשית כצוואה בפני הרשות: בצוואה מעין זו אומר המצווה את דברו בעל פה בפני איש מקצוע – שופט או נוטריון או רשם לענייני ירושה. את הצוואה הזו, ניתן אף להגיש בכתב של המצווה בפני הגורמים הללו.
  4. מוריש יכול, בנסיבות מתאימות, לומר את הצוואה שלו בעל פה. צוואה זו שמורה לאדם העומד למות בתוך זמן די קצר. אדם שהינו גוסס או שחושב שהוא במצב גסיסה, יכול למסור את הצוואה בעל פה לשני עדים.

 

מומלץ לשמור צוואה במקום שיהיה שמור ובטוח מפני אנשים זרים. ראוי לשתף אדם קרוב ככל שניתן, לסמוך עליו ועל מקום האיכסון של הצוואה. צוואה, שלא תימצא, לא יהיה ניתן לפעול לפיה, ורכוש ונכסי המוריש יחולקו בהתאם לקבוע בחוק.

הדרך שהינה הבטוחה ביותר, היעילה והמומלצת ביותר, היא להפקיד צוואה אצל הרשם לענייני הירושה. גם במקרה זה של הפקדה ראוי וחשוב ליידע אדם קרוב ככל שניתן על מנת שיפנה, במידת הצורך, בדרישה לסעד המתאים. כשאין צוואה, יחולק העיזבון של המוריש בדרך של "ירושה על פי דין".

סעיף 10 לחוק הירושה קובע כי היורשים של המנוח עפ"י דין הם:

  1. מי שהיה בעת מות המוריש בן הזוג שלו
  2. הילדים של המוריש והצאצאים שלו, הוריו וצאצאיהם, הורי הוריו וצאצאיהם.

 

מוריש שהשאיר את בן הזוג והצאצאים, חצי מהרכוש והנכסים יעבור לבן הזוג וחצי מהרכוש והנכסים יעבור לצאצאים. במידה ואין למוריש קרובים שהם מדרגה ראשונה, יעבור הרכוש לקרוביו מדרגה שנייה. אם אין הוראה אחרת, תחולק הירושה בין ילדי המוריש שווה שווה. ירושה שהיא על פי דין, תתקבל לאחר פנייה מתאימה לרשם לענייני הירושה או לבימ"ש. את הפנייה יכול לעשות כל אחד מהיורשים עפ"י דין.

צו ירושה הינו הצהרה מטעם הגורמים הרלוונטיים, לגבי זהותו של היורש, הזכויות שלו ושיעורו בעיזבון. על מי שמבקש את צו הירושה לשלוח בדואר רשום, ליתר היורשים עפ"י דין, וליידע אותם על כוונתו להגיש בקשה לצו ירושה. הבקשה תפורסם ע"י הרשם לענייני הירושה, ע"מ שניתן יהיה להתנגד לבקשה.

בנוגע לאימוץ חל הכלל לפיו: ילד שאומץ כדין, יורש את הורהו (המאמץ) כאחד מילדי המאמץ. נקודה מעניינת היא: מצב שבו אדם מת ללא יורשים עד לדרגה השלישית וללא שערך צוואה. רכושו של אותו האדם עובר למד"י, למשרדו של האפוטרופוס הכללי, שהוא עושה את השימוש ברכוש לצרכי מדינת ישראל.

המחשבה על מוות אינה נעימה מטיבעה, אך עם זאת הצוואה מונעת, ללא ספק, מחלוקות עתידיות ויריבויות מיותרות. צוואה מקיפה גורמת לניצול מירבי של נכסי המנוח. אולם, אם נקלעתם למצב שבו אין כלל צוואה או שקיימות מספר צוואות, רצוי להיוועץ עם מומחה בתחום ולשמוע חוות דעתו לגבי האפשרויות לקבלת נתח הירושה לו אתם טוענים.

 

ירושה - צוואה

ירושה – צוואה

עוד באותו נושא:

עורך דין התנגדות לצוואה

לאחר מותו של אדם קרוב, ייתכן שתתעורר מחלוקת בנוגע לצוואתו. במקרים אלה, ייתכן שתצטרכו לשקול הגשת התנגדות לצוואה. הליך זה מורכב ודורש ידע משפטי נרחב,

קרא עוד...
תצהיר התנגדות לצוואה

מותו של אדם קרוב הוא אירוע קשה ומטלטל. לצד הצער והאבל, נאלצים בני המשפחה להתמודד גם עם עניינים משפטיים ובירוקרטיים, ביניהם קיום צוואה. בחלק מהמקרים

קרא עוד...
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 47 ביקורות
×
js_loader
a5
ערן עזרא – משרד עורכי דין ונוטריון
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם עורך דין >>