הפקדת צוואה

תקנות הירושה מבהירות את נושא הפקדת צוואה,

כך לדוגמא – תקנה 6 לתקנות, מסדירה את עניין הפקדת הצוואה אצל הרשם לענייני הירושה.

מי שמבקש להפקיד את צוואתו אצל הרשם לענייני ירושה, צריך להגיש לו בקשה מסודרת על כך כשהיא ערוכה בכתב. במקרה כגון זה, המבקש את הצוואה יוזמן לרשם לענייני ירושה, הוא ייחקר על פרטי הזהות שמסר, והוא ימסור את הצוואה כשהיא במעטפה סגורה וכשהיא חתומה בשעווה ובחותמתו של רשם לענייני ירושה.

על המעטפה יירשמו פרטי הזהות ומענו של המפקיד, יירשם תאריך ההפקדה ובפני מי הצוואה נעשתה, ככל שהדבר ידוע. על זאת, יחתמו הרשם לענייני ירושה והמפקיד. הפקדת הצוואה תירשם במפקד הארצי, ויינתן על כך למפקיד אישור שהפקיד את הצוואה.

כמו כן, ניתן לקבל ההפקדה מהרשם לענייני הירושה. מי שהפקיד צוואה אצל הרשם לענייני ירושה, רשאי לקבל את הצוואה בחזרה בהתאם לבקשה בכתב. לפיכך, הרשם לענייני הירושה, יחקור במדויק את זהותו של המבקש, הוא ימסור לידי המבקש את הצוואה כנגד חתימה לאישור קבלתה, והוא יודיע על כך למרשם הארצי. דבר הפקדת הצוואה יימחק מהמרשם הארצי.

יובהר כי אין כל חובה להפקיד את הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה. אולם, הפקדת הצוואה אצל הרשם גולמת בחובה הרבה יתרונות, כך לדוגמא: מדובר בהוכחה, שהמצווה אכן עשה צוואה, ולאחר שזוהו כל פרטיו. יתרון נוסף לכך הוא שהצוואה נמצאת במקום שמור, ומצטמצם גדר המחלוקת על מועד עריכתה, משום שלכל המאוחר מועד העריכה הוא ביום ההפקדה אצל רשם הירושה.

צוואה ניתן לשמור או אצל עורך דין או בבית המצווה, וזה לא יגרע במאום מתוקפה. פעולת הפקדת הצוואה הינה – טכנית, ואין הרשם לענייני ירושה בודק אם היא נערכה כדין או לא. הרשם לענייני ירושה אינו מגלה לאיש כל מידע בדבר הפקדתה של הצוואה, והוא אף אינו מאפשר לעיין בה, אפילו ליורשים, כל עוד המצווה בחיים.

הפקדת הצוואה מתבצעת על ידי המצווה בלבד ועליו להצטייד בתעודת זהות, בצוואה המקורית, ולשלם את האגרה. הפקדת צוואה לא תבוצע על ידי עורך דין של המצווה או כל עורך דין אחר.

 

השלבים של הפקדת צוואה בישראל

להלן טבלה המפרטת את השלבים העיקריים של הפקדת צוואה במדינת ישראל:

שלב תיאור הערות
1 המצווה מגיש בקשה בכתב לרשם לענייני ירושה להפקדת הצוואה. על המצווה להצטייד בתעודת זהות, בצוואה המקורית ולשלם את האגרה.
2 המצווה מוזמן לרשם לענייני ירושה לצורך הפקדת הצוואה. ייבדקו כלל הפרטים הקשורים.
3 המצווה מוסר את הצוואה לרשם כשהיא במעטפה סגורה. המעטפה תהיה חתומה בשעווה ובחותמתו של הרשם.
4 על המעטפה נרשמים פרטי הזהות והמען של המצווה, תאריך ההפקדה ובפני מי נעשתה הצוואה (אם ידוע).
5 ההפקדה נרשמת במרשם הארצי.
6 המצווה מקבל אישור על הפקדת הצוואה.

 

בהקשר הכללי יותר של הפקדת הצוואה, חשוב לדעת:

  • הפקדת הצוואה היא פעולה טכנית בלבד, והרשם אינו בודק את תוקף ותקינות הצוואה.
  • הרשם לא מגלה לאיש מידע על הפקדת הצוואה ואינו מאפשר לעיין בה, כל עוד המצווה בחיים.
  • לאחר פטירת המצווה, הצוואה נשארת חסויה עד להגשת בקשה לקיום צוואה או צו ירושה.
  • המצווה יכול לקבל את הצוואה בחזרה על ידי הגשת בקשה בכתב לרשם.
  • אין חובה להפקיד צוואה, אך יש בכך יתרונות כגון הוכחה לעריכת הצוואה ושמירתה במקום בטוח.

 

שאלות ותשובות בנושא הפקדת צוואה

כן, מי שהפקיד צוואה אצל הרשם יכול לקבלה בחזרה על ידי הגשת בקשה בכתב. הרשם יבדוק בקפידה את זהות המבקש וימסור לו את הצוואה כנגד חתימה המאשרת את קבלתה. לאחר מכן, הרשם יודיע למרשם הארצי על החזרת הצוואה ודבר הפקדתה יימחק מהמרשם. חשוב לציין שרק המצווה עצמו יכול לקבל את הצוואה חזרה ולא אדם אחר, גם אם הוא בא כוחו או אחד מיורשיו.

לאחר פטירת המצווה, הצוואה המופקדת אצל הרשם לענייני ירושה תישאר חסויה עד להגשת בקשה לקיום צוואה או לצו ירושה על ידי היורשים או מנהל העיזבון. רק לאחר הגשת הבקשה, הצוואה תיפתח ותועבר לבית המשפט או לרשם לענייני ירושה לצורך בחינת תוקפה וקבלת החלטה בדבר חלוקת העיזבון בהתאם להוראותיה. במקרה שבו לא הוגשה בקשה לקיום צוואה או לצו ירושה, הצוואה המופקדת תישאר חסויה ולא תיפתח.

כן, הפקדת צוואה אצל הרשם לענייני ירושה כרוכה בתשלום אגרה. גובה האגרה נקבע בתקנות הירושה ומתעדכן מעת לעת. נכון לשנת 2024, גובה האגרה עומד על כ- 119 ₪. יש לשלם את האגרה במועד הפקדת הצוואה, ולא ניתן להפקיד צוואה ללא תשלום האגרה. מומלץ לבדוק את גובה האגרה המעודכן טרם הפקדת הצוואה.

מבחינת תוקף הצוואה, אין הבדל בין צוואה שנשמרה אצל עורך דינו של המצווה לבין צוואה שהופקדה אצל הרשם לענייני ירושה. שתי הצוואות תקפות ובעלות מעמד שווה בפני החוק. עם זאת, הפקדת הצוואה אצל הרשם מספקת הגנה נוספת מפני אובדן או זיוף, ומאפשרת שמירה של הצוואה במקום בטוח ונגיש. כמו כן, ההפקדה מהווה ראיה לכך שהצוואה אכן נערכה על ידי המצווה ומצמצמת את האפשרות למחלוקות עתידיות בנוגע למועד עריכתה.  בנוסף כאשר צוואה מופקדת במשרדי רשם הירושה, המידע על דבר הפקדתה איננו חשוף לאיש פרט המצווה וכל עוד המוריש עודו בין החיים, אף אחד לא יוכל לעיין בצוואה ולגלות את תוכנה והוראותיה.

 

הפקדת צוואה

 

עוד באותו נושא:

עריכת צוואה

עריכת צוואה בשלבים מסוימים בחיים, חושב אדם, על אחרית ימיו. מסיבות שונות ומגוונות אי הותרת צוואה עלולה לגרום לסכסוכי יורשים. הותרת צוואה מבטיחה שרצונו של המוריש

קרא עוד...
עורך דין התנגדות לצוואה

לאחר מותו של אדם קרוב, ייתכן שתתעורר מחלוקת בנוגע לצוואתו. במקרים אלה, ייתכן שתצטרכו לשקול הגשת התנגדות לצוואה. הליך זה מורכב ודורש ידע משפטי נרחב,

קרא עוד...
תצהיר התנגדות לצוואה

מותו של אדם קרוב הוא אירוע קשה ומטלטל. לצד הצער והאבל, נאלצים בני המשפחה להתמודד גם עם עניינים משפטיים ובירוקרטיים, ביניהם קיום צוואה. בחלק מהמקרים

קרא עוד...
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 53 ביקורות
×
js_loader

פניות במייל: [email protected]
פניות במשרד: 03-6442224
פניות לנייד: 052-5070050

Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 53 ביקורות
js_loader