במדינת ישראל, כאשר בני הזוג משתייכים לדתות שונות או כאשר לפחות אחד מהם מוגדר כחסר דת, הדרך החוקית לסיים את הנישואין היא באמצעות בקשה להתרת נישואין בבית המשפט לענייני משפחה. הגשת בקשה להתרת נישואין בהסכמה בין בני הזוג, היא הליך המאפשר לצדדים להתגרש באופן חוקי, זריז ויעיל, ובמדריך הבא נפרט כיצד הדבר מתבצע.
מהי התרת נישואין ולמי היא מיועדת?
בישראל, ענייני נישואין וגירושין מתנהלים בדרך כלל לפי הדין האישי החל על הצדדים, כלומר הדין הדתי. זוגות יהודים מתגרשים בבית דין רבני, מוסלמים בבית דין שרעי, נוצרים בבית דין נוצרי ודרוזים בבית דין דרוזי. אולם, כאשר בני הזוג משתייכים לדתות שונות, או כאשר אחד מהם מוגדר כחסר דת, אין בית דין דתי אחד שמוסמך לדון בגירושיהם.
במקרים אלו נכנס לתמונה הליך התרת הנישואין, המתבצע בבית המשפט לענייני משפחה. הבסיס החוקי להליך זה נמצא בחוק שיפוט בעניני התרת נישואין (מקרים מיוחדים וסמכות בין-לאומית) תשכ"ט-1969, המקנה לבית המשפט לענייני משפחה את הסמכות לדון בהתרת נישואין במקרים מיוחדים אלו.
זיקה לישראל כתנאי מקדמי להגשת בקשה להתרת נישואין בהסכמה
חשוב לציין כי לא די בכך שבני הזוג הם מדתות שונות או שאחד מהם חסר דת. על מנת שבית המשפט לענייני משפחה בישראל יוכל לדון בבקשה להתרת נישואין, צריכה להתקיים זיקה מספקת לישראל.
להלן מפורטות הזיקות האפשריות המקנות סמכות לבית המשפט בישראל:
זיקה לישראל | תיאור |
מקום מושב המשיב | כאשר המשיב מתגורר בישראל |
אזרחות ישראלית | כאשר שני בני הזוג הם אזרחים ישראלים |
מקום מושב המבקש | כאשר המבקש מתגורר בישראל לפחות שנה לפני הגשת הבקשה |
מקום מושב משותף | כאשר מקום מושבם המשותף האחרון של בני הזוג היה בישראל |
אזרחות ומקום מושב | כאשר המבקש הוא אזרח ישראלי ומקום מושבו בישראל |
שהות בישראל | כאשר המבקש אזרח ישראלי והתגורר בישראל שנה לפחות בשנתיים האחרונות |
מצב מיוחד | כאשר במקום מושבם האחרון של בני הזוג לא ניתן לערוך גירושין על פי כל דין |
הליך הגשת בקשה להתרת נישואין בהסכמה
כאשר שני בני הזוג מסכימים להתרת הנישואין, ההליך הוא פשוט יחסית. עורך דין לענייני משפחה יכול לסייע לכם בהגשת בקשה להתרת נישואין בהסכמה לבית המשפט לענייני משפחה. הבקשה מוגשת בתחום השיפוט שבו נמצא מקום המגורים המשותף של בני הזוג, או לפי מקום מגוריהם המשותף האחרון אם הם כבר אינם גרים יחד.
לבקשה להתרת נישואין בהסכמה יש לצרף מספר מסמכים חיוניים:
- תעודת נישואין מתורגמת לעברית עם אישור נוטריוני
- טופס 43א שאומת בידי עורך דין
- טופס 43ב שאומת בידי עורך דין
- צילומי תעודות זהות של שני בני הזוג
- טפסי הרצאות פרטים
- במקרה של חסר דת – תצהיר של מכר קרוב
- תמציות רישום ממשרד הפנים הכוללות פרטי המעמד האישי והדת
- ומסמכים נוספים בהתאמה לכל מקרה ומקרה
כאמור, במקרה שאחד מבני הזוג הוא חסר דת, יש לצרף גם תצהיר מאומת של אדם שלישי המכיר אותו היטב, המאשר את עובדת היותו חסר דת.
שלבי הליך הטיפול בבקשת התרת נישואין בהסכמה בבית המשפט
לאחר הגשת הבקשה להתרת נישואין בהסכמה, בית המשפט לענייני משפחה בוחן את המסמכים ופונה לבית הדין הדתי הרלוונטי לכל אחד מבני הזוג. מטרת פנייה זו היא לברר האם יש צורך בגירושין דתיים במקרה הספציפי. עו"ד דיני משפחה עשוי לסייע לכם בתהליך זה ולוודא שכל המסמכים הנדרשים הוגשו כנדרש.
בית הדין הדתי נדרש להשיב לבית המשפט תוך שלושה חודשים. אם בית הדין הדתי קובע שאין צורך בגירושין דתיים, או אם לא נמסרה תשובה במועד, בית המשפט למשפחה ימשיך בהליך התרת הנישואין. במקרה של בקשה להתרת נישואין בהסכמה, ההליך מסתיים בדרך כלל בהוצאת פסק דין להתרת הנישואין ללא צורך בדיונים.
מה לגבי התרת נישואין כשאין הסכמה?
במקרים בהם אחד מבני הזוג אינו מסכים להתרת הנישואין, ההליך הופך למורכב יותר. במקרה כזה, יש להגיש תובענה להתרת נישואין במעמד צד אחד.
בתובענה להתרת נישואין יש לפרט את העילות המצדיקות את התרת הנישואין שלא בהסכמה. על פי רוב, עצם קיומו של סכסוך ורצון אמיתי של צד אחד להתגרש יכול להוות עילה מספקת. יצוין כי על פי החוק, "הסכמת בני הזוג תשמש לעולם עילה לגירושין".
לסיכום
אין להקל ראש בהליך התרת נישואין, גם כאשר יש הסכמה בין הצדדים. מומלץ תמיד להיעזר בשירותיו של עורך דין המתמצא בדיני המשפחה והתרת הנישואין. עורך דין גירושין ומשפחה מנוסה, יוכל לסייע בהכנת הבקשה, בצירוף כל המסמכים הנדרשים ובניהול ההליך באופן יעיל ומקצועי.
במקרים של חוסר הסכמה, חשיבות הייעוץ המשפטי גדולה עוד יותר. עורך דין משפחה טוב יוכל לגבש עבורכם אסטרטגיה משפטית, לנסח את העילות להתרת הנישואין, ולייצג אתכם בדיונים בבית המשפט.
לקבלת ייעוץ אישי ומותאם, צרו קשר עם משרדנו!
שאלות ותשובות בנושא בקשה להתרת נישואין בהסכמה
בקשה להתרת נישואין בהסכמה יכולה להיות מוגשת על ידי בני זוג שלפחות אחד מהם הוא חסר דת או שהם משתייכים לדתות שונות (למשל, יהודי ומוסלמית), ויש ביניהם הסכמה לסיים את קשר הנישואין.
אמנם אין חובה חוקית להיות מיוצג על ידי עורך דין, אך מומלץ מאוד להיעזר בשירותיו של עורך דין דיני משפחה. עורך דין יוודא שהבקשה מוגשת כראוי עם כל המסמכים הנדרשים, מה שימנע עיכובים וסיבוכים בהליך.
כאשר יש הסכמה בין בני הזוג, ההליך יכול להסתיים בתוך מספר חודשים. משך הזמן המדויק תלוי בעומס על בית המשפט ובמהירות תגובת בית הדין הדתי, שאמור להשיב תוך שלושה חודשים.
כן, בהחלט. במסגרת בקשה להתרת נישואין בהסכמה, בני הזוג יכולים להגיש גם הסכם גירושין המסדיר נושאים נוספים כגון חלוקת רכוש, אחריות הורית על ילדים, מזונות וכדומה. ההסכם יאושר על ידי בית המשפט ויקבל תוקף של פסק דין.
בקשה להתרת נישואין בהסכמה