ביטול הסכם גירושין

בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה במספר התביעות המוגשות לצורך ביטול הסכם גירושין, בין היתר עקב מגמות משפטיות משתנות. בשורות הבאות נראה מתי הדבר מתאפשר וכיצד הוא מתבצע.

 

על המורכבות של ביטול הסכם גירושין בישראל

הסכם גירושין שונה מחוזים רגילים במספר היבטים מהותיים. למרות שחלים עליו דיני החוזים הכלליים, הסכם גירושין דורש אישור של ערכאה משפטית – בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. בהליך האישור, השופט בוחן את תנאי ההסכם ומוודא שהצדדים מבינים את השלכותיו, ורק אז מעניק לו תוקף של פסק דין.

משמעות הדבר היא שביטול הסכם גירושין אינו פשוט כלל. בפועל, מעטים המקרים בהם תתקבל בבית המשפט בקשה לביטול הסכם גירושין, גם כאשר מתקיימת אחת מעילות הביטול הקבועות בחוק החוזים. לכן כאשר ביטול הסכם גירושין עומד על הפרק, יש לפנות לאותה ערכאה שאישרה את ההסכם ולהוכיח נסיבות חריגות במיוחד.

 

עילות אפשריות לביטול הסכם גירושין

להלן מספר עילות שעשויות, במקרים חריגים, להוביל לביטול הסכם גירושין:

 

פגם ברצון החופשי והבנת ההסכם

כאשר אחד הצדדים חתם על ההסכם שלא מרצונו החופשי או מבלי שהבין את משמעויותיו, ניתן לטעון לביטול ההסכם. נדרש להוכיח כי הופעלו לחצים משמעותיים ביותר שפגעו באופן מובהק בשיקול הדעת וברצון החופשי של הצד הטוען לכך.

 

הטעיה או הסתרת מידע מהותי

במקרים בהם צד אחד הטעה במכוון את הצד השני או הסתיר מידע חיוני שהוביל לחתימה על ההסכם, ניתן לבקש את ביטולו. לדוגמה, הסתרת רכוש משמעותי כמו חשבון בנק. עורך דין לענייני משפחה יוכל לסייע בבחינת המקרה ובגיבוש הטענות המשפטיות הרלוונטיות.

 

פגם בהליך השיפוטי

במצבים בהם נפל פגם מהותי בהליך אישור ההסכם, למשל כאשר בית המשפט לא בחן כראוי את טובת הילדים, ניתן לטעון לביטול ההסכם.

 

הפרה יסודית של הסכם הגירושין

כאשר אחד הצדדים מפר באופן יסודי, שיטתי וחוזר את הוראות ההסכם, הצד הנפגע רשאי לבקש את ביטולו. יש להדגיש כי אין די בהפרה חד-פעמית לצורך ביטול ההסכם.

למרות שעסקינן בעילות שעשויות לאפשר ביטול הסכמי גירושין, חשוב לדעת שבתי המשפט בארץ אינם ממהרים כלל לאשר תביעות לביטול הסכמי גירושין, אפילו כאשר קיימות עילות חוזיות לכאורה. מכאן חשיבות ההתייעצות עם עו"ד משפחה טרם הגשת הבקשה והצורך בליווי משפטי לאורך ההליך.

 

שינוי הסכם גירושין לעומת ביטולו

חשוב להבחין בין ביטול הסכם גירושין לבין שינוי סעיפים מסוימים בו. בעוד שביטול מלא של ההסכם אפשרי רק במקרים נדירים וחריגים, ניתן לבקש שינוי של סעיפים מסוימים, במיוחד אלו הנוגעים למזונות ומשמורת ילדים.

 

שינוי הסכם גירושין בנושא מזונות ומשמורת

בכל הנוגע למזונות ומשמורת ילדים, ניתן לפנות לבית המשפט בכל עת ולבקש שינוי של ההסדרים שנקבעו, בתנאי שחל שינוי מהותי בנסיבות. שינוי כזה יכול להיות, למשל, הרעה משמעותית במצבו הכלכלי של החייב במזונות או הפרה חוזרת של הסדרי הראייה.

עו"ד דיני משפחה יכול לסייע בהערכת השינויים בנסיבות ובהגשת הבקשה המתאימה לבית המשפט.

 

ההליך המשפטי לביטול הסכם גירושין

הגשת בקשה לביטול הסכם גירושין מצריכה פנייה לאותה ערכאה שאישרה את ההסכם המקורי. בהליך זה יש להציג ראיות לקיומה של עילת ביטול מובהקת, ולהוכיח כי מדובר במקרה חריג המצדיק התערבות של בית המשפט.

 

ביטול הסכם גירושין בשל התנהגות הצדדים

ישנם מקרים בהם התנהגות הצדדים לאחר חתימת ההסכם יכולה להוות בסיס לביטולו. אם שני הצדדים פעלו באופן עקבי בניגוד להוראות ההסכם, ניתן לטעון כי הם ביטלו אותו "מחמת התנהגות".

אך חשוב להדגיש כי אין די בסטייה חד-פעמית מההסכם, אלא יש להראות התנהגות מתמשכת של שני הצדדים המעידה על כך שההסכם אינו משקף עוד את יחסיהם המשפטיים.

 

גישור כאלטרנטיבה לביטול הסכם גירושין

במקרים רבים, במקום לנסות לבטל את הסכם הגירושין, יעיל יותר לפנות להליך של גישור בהנחיית עורך דין לענייני גישור כדי להגיע להסכם חדש או מתוקן המשקף את השינוי בנסיבות. הליך הגישור חוסך זמן, כסף ועוגמת נפש, ומאפשר לצדדים להגיע להסדר שמקובל על שניהם.

 

לסיכום

ביטול הסכם גירושין הוא משימה מורכבת המחייבת הוכחת נסיבות חריגות ויוצאות דופן. לאור הקושי הרב, מומלץ לבחון היטב את האפשרויות העומדות לרשותכם ולפנות לייעוץ משפטי מקצועי שיסייע לכם לבחור את המסלול הנכון והיעיל ביותר בנסיבות המקרה שלכם.

ביטול הסכם גירושין דורש ייצוג משפטי מקצועי ומנוסה כדי להתמודד עם המורכבות המשפטית ולהבטיח תוצאות טובות. משרד עו"ד ערן עזרא מספק ייעוץ משפטי מקיף ומעורבות אישית בכל תיק, תוך תיעול הידע המשפטי והניסיון העשיר של המשרד. לקבלת ייעוץ בנושא, צרו קשר עם משרדנו!

 

שאלות ותשובות בנושא ביטול הסכם גירושין

חרטה לבדה אינה מהווה עילה מספקת לביטול הסכם גירושין. נדרש להוכיח פגם בכריתת ההסכם, כמו כפייה, עושק, הטעיה או טעות מהותית, או לחילופין הפרה יסודית של ההסכם על ידי הצד השני.

יש לפנות לאותה ערכאה שאישרה את הסכם הגירושין – בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. הערכאה המקורית היא זו שמוסמכת לדון בבקשה לביטול ההסכם.

כן, ניתן לפנות בכל עת לבית המשפט בבקשה לשינוי הסדרי משמורת וזמני שהות, בתנאי שחל שינוי נסיבות מהותי המצדיק זאת, ותמיד בהתחשב בטובת הילדים כשיקול עליון.

ביטול הסכם גירושין משמעו ביטול כל הוראותיו והחזרת המצב לקדמותו, והוא אפשרי רק במקרים נדירים וחריגים. שינוי סעיפים בהסכם, במיוחד אלו הנוגעים למזונות ילדים ומשמורת, אפשרי יותר כאשר חל שינוי נסיבות מהותי המצדיק התאמה של ההסדרים.

 

ביטול הסכם גירושין

ביטול הסכם גירושין

עוד באותו נושא:

תובענה להתרת נישואין

הגשת תובענה להתרת נישואין הינה הליך משפטי המיועד לזוגות בישראל שאינם יכולים להתגרש באמצעות מערכת בתי הדין הדתיים. הליך זה רלוונטי כאשר בני הזוג משתייכים

קרא עוד...
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 76 ביקורות
×
js_loader

פניות במייל: [email protected]
פניות במשרד: 03-6442224
פניות לנייד: 052-5070050

Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 76 ביקורות
js_loader