אם חיפשתם עבור הכנת ייפוי כוח מתמשך טופס להורדה, סביר להניח שאתם מעוניינים לתכנן את עתידכם או עתיד יקיריכם, למקרה של אובדן כשירות משפטית. היכרות עם טופס ייפוי כוח מתמשך (טופס א') חשובה לכל אדם שמתכנן את עתידו. לכן השורות הבאות יוקדשו לסקירת הפרטים החשובים הנוגעים למסמך זה ולתהליך בכללותו.
מהו טופס ייפוי כוח מתמשך?
ייפוי כוח מתמשך הוא כלי משפטי ששינה את המציאות המשפטית בישראל בכל הנוגע לסוגיות של כשירות ואוטונומיה. עד כניסתו לתוקף, האפשרות היחידה להסדרת ענייניו של אדם שאיבד את יכולתו לקבל החלטות הייתה באמצעות הליך משפטי למינוי אפוטרופוס. אולם ייפוי כוח מתמשך מאפשר לכל אדם בגיר מעל גיל 18, בעל כשירות מלאה, להכתיב מראש מי יטפל בענייניו אם יהפוך ללא כשיר לעשות זאת בעצמו.
במסגרת טופס ייפוי כוח מתמשך, בוחר הממנה במיופה כוח שיהיה אחראי על ענייניו בעתיד (בעניינים אישיים, רפואיים או רכושיים). הוא יכול לתת למיופה הכוח הנחיות מקדימות כיצד לפעול, למנות אנשים "מיודעים" שיפקחו על עבודתו, ולקבוע מתי בדיוק ייכנס ייפוי הכוח לתוקף. כיוון שהממנה עצמו בוחר את מיופה הכוח ומכתיב לו הנחיות מראש, ייפוי כוח מתמשך נחשב למסמך הדואג באופן המרבי לאוטונומיה של האדם ולרצונותיו.
איזה טופס משמש להגשת ייפוי כוח מתמשך?
להגשת בקשה למתן יפוי כח מתמשך יש צורך במילוי טופס שנקרא טופס א', הזמין אונליין. עבור ייפוי כוח מתמשך טופס להורדה כזה, זמין כאן.
כמו כן, ניתן להגיש את המסמכים הנדרשים לייפוי כוח מתמשך גם באופן מקוון, באמצעות אתר האפוטרופוס הכללי, בקישור הזה.
עורך דין דיני משפחה שערך עבורכם את ייפוי הכוח המתמשך, יעשה את כל התהליך מול האפוטרופוס ויבטיח שהמסמך מוגש כנדרש.
איך בנוי טופס ייפוי כוח מתמשך? על חלקיו השונים של טופס א'
כדי להעריך את המשמעות הגדולה של ייפוי כוח מתמשך, כדאי להתוודע למבנה הנפוץ שלו ולתכנים שמופיעים בו. ייפוי כוח מתמשך בנוי בדרך כלל ממספר מדורים עיקריים, שניתן להגדיר אותם כ"פרקים". בואו נסקור בקצרה מה כולל כל אחד מהפרקים האלה:
ראשית, יופיע פרק המרכז את כל הנתונים האישיים של הגורמים המעורבים – הממנה (זה שמייפה את הכוח) ומיופה או מיופי הכוח. מיופה הכוח יצטרך לציין כאן במפורש מה טיב יחסיו עם הממנה וקרבתו אליו.
בהמשך נמצא את פרק ההסמכה, המהווה את ליבת המסמך. כאן מצוינים כל התחומים שבהם מוסמך מיופה הכוח לפעול בשם הממנה, כאשר ייפוי הכוח ייכנס לתוקף. ההסמכה יכולה לכלול נושאי רכוש, בריאות או עניינים אישיים – כל זאת בכפוף למגבלות שמוגדרות בחקיקה הרלוונטית.
בפרק השלישי יוכל הממנה לתת הנחיות מקדימות, שעל מיופה הכוח לבצע עוד לפני שייפוי הכוח ייכנס לתוקף. למשל, להגדיר במדויק באילו תנאים ובאיזה מועד יקרה המעבר. בהיעדר קביעה כזו, ייפוי הכוח יחול ברגע שהממנה יחדל מלהבין בדברים הכלולים בו, עפ"י חוות דעת מומחה כנדרש בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. בפרק זה גם יצוין לאילו פעולות נותן הממנה את הסכמתו המפורשת מראש, ככל שהדבר נדרש על פי חוק.
הפרק הרביעי מאפשר לממנה לקבוע הוראות בנוגע לסיום תוקפו של ייפוי הכוח, אם הוא מעוניין לסטות מההסדרים שנקבעו בחוק.
לאחר מכן, מגיע תורם של המיודעים. אלו הם אנשי אמון שהממנה קובע מראש, שתפקידם יהיה לפקח על התנהלות מיופה הכוח. הממנה יגדיר את זהותם, מספרם, ולגבי אילו פעולות חייב מיופה הכוח לעדכן אותם. בנוסף, ניתן לקבוע כאן חובות יידוע מסוימות כלפי בני משפחה של הממנה, גם אם אינם מיודעים רשמיים.
כמו בכל חוזה, גם ייפוי כוח מתמשך חייב להסתיים בחתימות. מלבד הממנה ומיופה הכוח, גם עורך הדין שמנחה את התהליך נדרש לחתום. למעשה, חתימתו היא הקריטית ביותר, שכן בלעדיה אין למסמך כל תוקף משפטי. בכך מאשר עוה"ד שביצע את כל חובותיו עפ"י דין בעריכת ייפוי הכוח, הסביר את מלוא המשמעויות לצדדים, ועבר הכשרה ייעודית באפוטרופוס הכללי. רק עו"ד שעבר הכשרה כזו רשאי לערוך ייפוי כוח מתמשך – מסמך החתום ע"י עו"ד שלא הוכשר לכך, לא יהיה תקף.
כיצד מכינים ומפקידים טופס ייפוי כוח מתמשך בצורה נכונה?
ייפוי כוח מתמשך חייב להיערך מול עורך דין לענייני משפחה שקיבל הכשרה מיוחדת לכך מהאפוטרופוס הכללי. לא כל עו"ד דיני משפחה יכול לערוך ייפוי כוח מתמשך, אלא רק כזה שעבר את ההכשרה הנדרשת. תפקידו של עורך הדין ירושות וצוואות הוא להבטיח שהצדדים מבינים היטב את המשמעויות המשפטיות של המסמך, להציג להם חלופות אפשריות, להציע להם נושאים שכדאי לכלול, ולסייע בהכנתו בתיאום עם רצונות הממנה.
לאחר החתימה, הטופס יופקד בידי עורך דינכם במשרדי האפוטרופוס הכללי, והוא זה שייתן תוקף לכניסתו לפעולה בעת הצורך.
לסיכום: לפני שמחפשים עבור ייפוי כוח מתמשך טופס להורדה מהאינטרנט – חשוב להתייעץ עם עורך דין
אם אתם שוקלים להסדיר את עתידכם המשפטי באמצעות ייפוי כוח מתמשך, ראשית חשוב מאוד שתפנו אל עורך דין לענייני משפחה בעל הסמכה מיוחדת לעריכת ייפויי כוח מתמשכים. עו"ד דיני משפחה יסביר לכם את כל המשמעויות, יציע נושאים רלוונטיים לכלול במסמך ויערוך אותו באופן המתאים לצרכים ולרצונות שלכם. כך ניתן להיערך נכון לעתיד, למנוע בעיות וסכסוכים עתידיים, ולדאוג לאוטונומיה ולרווחה שלכם ושל יקיריכם לאורך זמן.
משרדנו עוסק בכל ההיבטים של ייפוי כוח מתמשך
משרדו של עו"ד עזרא ערן עוסק בעריכת והפעלת ייפוי כוח מתמשך, הסבר מקיף ללקוחות של נושאי הייפוי כוח המתמשך, טיפול בסוגיות וקשיים הכרוכים במקרה הספציפי, וייצוג משפטי לכל שלבי ההליך.
שאלות ותשובות בנושא ייפוי כוח מתמשך טופס להורדה
ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי מחייב המאפשר לכל אדם בגיר מעל גיל 18 ובעל כשירות מלאה למנות אדם אחר שיקבל עבורו החלטות בעתיד, אם וכאשר יגיע למצב שבו לא יוכל לעשות זאת בעצמו. כך הממנה יכול לבחור מראש מי ינהל את ענייניו ובאילו תחומים, בעת שכבר לא יהיה מסוגל לכך נפשית או פיזית.
ייפוי כוח מתמשך נחשב לאחד מהמסמכים המשפטיים החשובים ביותר שמומלץ לכל אדם לערוך בימי חייו. הוא מאפשר לשמור על האוטונומיה של האדם ולוודא שרצונותיו בנוגע לעתידו יכובדו גם אם לא יוכל לקבל החלטות בעצמו. בלעדיו, עלולה להידרש התערבות של בית המשפט ומינוי אפוטרופוס, שלא בהכרח יפעל על פי רצונות האדם.
טופס ייפוי כוח מתמשך סטנדרטי כולל את הפרקים הבאים: פרטים אישיים של הממנה ומיופה הכוח, פרק הסמכה המגדיר את הסמכויות שהממנה מעניק למיופה הכוח בכל תחום, פרק הנחיות מקדימות למיופה הכוח, פרק בנושא פקיעת התוקף, פרק מינוי מיודעים לפיקוח על מיופה הכוח ופרק חתימות.
עריכת ייפוי כוח מתמשך היא הליך מורכב שמומלץ מאוד לבצעו בסיוע עורך דין משפחה שעבר הכשרה מיוחדת לכך. עורך הדין יוודא שהצדדים מבינים את מלוא המשמעויות, יציע נושאים רלוונטיים לכלול במסמך, יערוך את הטופס על פי רצונות הממנה ובהתאם להוראות החוק, ויפקיד את המסמך אצל האפוטרופוס הכללי. ליווי של עורך דין הוא קריטי כדי שהמסמך יהיה תקף ויבטיח את רצונות הממנה בעתיד.