תפריט
לשיחת ייעוץ חייגו עכשיו!

03-6442224

חלוקת רכוש בגירושין

לאורך החיים המשותפים צוברים בני זוג רכוש. כך לצורך הדוגמא, נכסי נדל"ן, כספים, זכויות, חברות רכבים, אופציות, מניות, מיטלטלין, קופות גמל, זכויות פנסיוניות, זכויות סוציאליות, עסקים וכיוצ"ב. אחד הנושאים המהותיים בהליכי גירושין או בהליכי פרידה (לזוגות שאינם נשואים) הוא נושא חלוקת הרכוש.

שאלות רבות צפות ועולות בנושאים של חלוקת רכוש בין בני זוג ולהלן מספר דוגמאות:

  • איך מחלקים את הרכוש שנצבר לאורך החיים המשותפים?
  • מה הדין במקרה שבו חלק מהרכוש נצבר לפני תקופת החיים המשותפים?
  • מה קורה במקרה שמי מהצדדים קיבל מתנה או ירושה?
  • האם מה שקובע הוא מועד תחילת החיים המשותפים או מועד הנישואין?
  • מה המשמעות של "מועד הקרע"?
  • האם אופן הרישום מהווה את אופן הבעלות בנכסים?
  • האם יש הבדל בין אופציות ברות מימוש לבין אופציות שאינן ברות מימוש?
  • מה קורה במקרה שצד אחד צבר ידע ומוניטין והשקיע בקריירה ואילו בן הזוג האחר היה עסוק בגידול הילדים?
  • האם הסכם ממון מהווה סוף דבר? או האם גם הוא נתון לפרשנות?

 

לצורך מענה לשאלות שעולות לגבי חלוקת רכוש בהליכי גירושין, יש צורך להכיר את המושגים הבסיסיים של דיני חלוקת הרכוש בגירושין וכמו כן – מאוד מומלץ להיוועץ עם עורך דין המתמחה בהליכי גירושין לצורך קבלת ייעוץ מקיף בנסיבות הספציפיות.

 

חוק יחסי ממון

חוק יחסי ממון מגדיר את כל נושא חלוקת הרכוש בין בני זוג נשואים. בהתאם להוראותיו של החוק, הרכוש שנצבר לאורך הנישואין יחולק בין הצדדים בחלקים שווים למעט חריגים אשר מנויים בחוק – שהם נכסים שהיו למי מהצדדים ערב הנישואין או נכסים שקיבל מי מהצדדים במתנה או בירושה במהלך תקופת הנישואין, גימלה מהמוסד לביטוח לאומי שנפסקו אחד מהצדדים בשל נזק גוף או מוות, ולמעט נכסים שהצדדים הסכימו בכתב ששווים לא יאוזן.

הלכת השיתוף

על זוגות אשר נישאו טרם מועד כניסתו לתוקף של חוק יחסי ממון (1.1.1974) – יחול הדין על פי הלכת השיתוף. הלכת השיתוף מבוססת על החזקה שהצדדים זכאים וחייבים לחלוקת שווה ביניהם בכל הנכסים המשותפים שנצברו בתקופת החיים המשותפים. רכוש שאחד הצדדים קיבל במתנה או בירושה או רכוש שהביא עימו טרם הנישואין, יישארו בבעלותו של אותו הצד.

 

הסכם ממון

הסכם ממון – הוא הסכם שבמסגרתו הצדדים מגדירים ביניהם את אופן ניהול וחלוקת הרכוש בין לחיים משותפים ובין למקרים של גירושין. הסכם ממון בין בני זוג נשואים מחוייב באישורו של בית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני – וכן כל שינוי של הסכם ממון טעון באישור מעין זה. במקרים שבהם – נערך ההסכם לפני נישואין או בשעה שהם נערכו, רושם הנישואין יכול לבוא במקום אישורה של הערכאה המשפטית.

זאת ועוד, במקרה שבו נכרת הסכם הממון טרם נישאו הצדדים, יכול גם נוטריון לאמת את ההסכם בהתאם לחוק הנוטריונים, וגם כאן – על הנוטריון להיווכח שהצדדים שניצבים בפניו עשו את הסכם הממון בהסכמה חופשית כשהם הבינו את כל המשמעויות שלו.

 

מועד הקרע

יש למועד הקרע משמעות רבה, שכן לרוב, טרם מינוי מומחה מטעם בית המשפט, יש לקבוע את מועד הקרע בכדי שניתן יהיה ליתן הוראות למומחה לגבי תקופה חישוב הזכויות המשותפות.

 

שיקולים מרכזיים בהחלטות בתי המשפט על חלוקת נכסים בהליכי גירושין ומשמעותם

במערכת המשפט הישראלית, כאשר מגיעים להכרעות בנושא חלוקת רכוש בין בני זוג המתגרשים, השופטים מתבססים על מספר קריטריונים מהותיים:

גורם השפעה על חלוקת הרכוש
אורך תקופת הנישואין כאשר יש נכס "חיצוני" – קרי נכס שנרכש מלפני הנישואין ע"י מי מהצדדים ונניח ומדובר בדירת מגורים ששולמה לגביה משכנתא, אזי, למרות החריג בחוק יחסי ממון, ככל שהנישואין יהיו ארוכים יותר, כך תהיה לכך השפעה גם על ההכרעה המשפטית בענין. 
נכסי קריירה/

פערי השתכרות

כחלק מהוראותיו של חוק יחסי ממון, קיימת לבית המשפט סמכות לפסוק בגין רכיב פערי השתכרות/נכסי קריירה. בית המשפט יבחו פרמטרים שונים בסוגייה זו, לרבות המאמצים של בן הזוג ה"ביתי", גידול הילדים, השקעה או ויתור על קריירה, אורך נישואין, מידת התפתחות הצד שכנגד ועוד. 
בסוגיית נכסי קריירה – מצב כלכלי נוכחי ועתידי כאשר בית המשפט בוחן את הסוגייה של נכסי קריירה – הוא לוקח בחשבון בין היתר גם את ההכנסה הנוכחית, פוטנציאל ההשתכרות העתידי, והצרכים הכלכליים של כל צד. המטרה היא להבטיח שחלוקת הרכוש תאפשר לשני הצדדים לשמור על חלוקת רכוש הוגנת. בית המשפט מתחשב בגורמים כמו גיל, בריאות, השכלה, וניסיון תעסוקתי בהערכת היכולת הכלכלית העתידית.
מגורי הקטינים שיקולי רווחת הילדים יכולים להשפיע באופן מסוים על חלוקת הרכוש. לדוגמא, במקרים מתאימים יכול בית המשפט לעכב את נושא פירוק השיתוף בדירת מגורים עד שיימצא הסדר חלופי ראוי להורה המחזיק בילדים ולילדיו. הוראות מתאימות קיימות הן בחוק יחסי ממון והן בחוק המקרקעין.
נסיבות מיוחדות בית המשפט שומר על גמישות להתחשב בנסיבות ייחודיות של כל מקרה. זה עשוי לכלול התנהגות בלתי הוגנת של אחד הצדדים, תרומות משפחתיות חיצוניות, או אירועים משמעותיים שהשפיעו על המצב הכלכלי של המשפחה.

יש לבית המשפט סמכות לסטות מהוראותיו של החוק בעניין "איזון משאבים" ולהורות על חלוקה זו או אחרת בנסיבות מסויימות. כל מקרה לגופו.

 

לסיכום

לאור העובדה שבמרבית הליכי הגירושין עניין חלוקת הרכוש מהווה נדבך מרכזי וחשוב ובכדי לקדם את המקרה על הדרך הטובה ביותר, יש צורך להיוועץ עם עורך דין לחלוקת רכוש בגירושין בכדי לקבל ייעוץ משפטי מקיף לקידום הנושאים.

 

שאלות ותשובות בנושא חלוקת רכוש בגירושין

חוק יחסי ממון משנת 1973 מהווה את הבסיס לחלוקת רכוש בגירושין עבור זוגות שנישאו לאחר 1974. העיקרון המנחה הוא חלוקה שווה של הנכסים שנצברו במהלך הנישואין, למעט נכסים מלפני הנישואין, ירושות ומתנות. לעומת זאת, על זוגות שנישאו לפני 1974 חלה הלכת השיתוף, המורה על חלוקה שווה של כל הרכוש, כולל נכסים מלפני הנישואין.

הסכם ממון מאפשר לבני הזוג להגדיר מראש את אופן חלוקת הרכוש במקרה של גירושין, תוך אפשרות לסטות מהוראות החוק. הסכם זה, המאושר על ידי בית המשפט או נוטריון (תלוי אם ההסכם נחתם לפני נישואין או במהלכם), גובר על הוראות החוק הרגילות ומספק ודאות רבה יותר לגבי חלוקת הרכוש. הוא יכול למנוע סכסוכים עתידיים ולהבטיח חלוקה הוגנת לפי רצון הצדדים.

על פי חוק יחסי ממון, נכסים שהתקבלו בירושה או במתנה במהלך הנישואין נחשבים לרכוש נפרד ואינם כפופים לחלוקה שווה. עם זאת, אם ניתן להוכיח כוונת שיתוף מצד בן הזוג שקיבל את הנכס, למשל על ידי הפקדת כספי ירושה לחשבון משותף, עשוי בית המשפט להחליט על חלוקתם. חשוב לציין כי לגבי זוגות שנישאו לפני 1974, גם נכסים אלו עשויים להיחשב כמשותפים.

בתהליך חלוקת הרכוש, גורמים מקצועיים כגון שמאים, רואי חשבון ויועצים פיננסיים ממלאים תפקיד חשוב בהערכת שווי הנכסים והזכויות של בני הזוג. הם מסייעים בחישוב מדויק של הזכויות הפנסיוניות, הערכת שווי עסקים ונכסי נדל"ן, ומתן חוות דעת מקצועיות לבית המשפט. עורכי דין לענייני משפחה מנחים את התהליך המשפטי, מנהלים משא ומתן, ומייצגים את הלקוחות בבית המשפט במידת הצורך.

חלוקת רכוש בגירושין

חלוקת רכוש בגירושין

עוד באותו נושא:

Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 48 ביקורות
×
js_loader

פניות במייל: [email protected]
פניות במשרד: 03-6442224
פניות לנייד: 052-5070050

Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 48 ביקורות
js_loader