הסכם שלום בית ולחלופין גירושין זוגות שחוו משבר בנישואיהם, עברו את מסכת המחשבות על ממון, משמורת ילדים, מזונות, זכויות סוציאליות וכדומה. נישואין שעלו על שרטון והציפו את הנושאים השנויים במחלוקת, ראוי להתמודד עימם ולא להתעלם. ראוי לא להישאר ב"חוסר וודאות", היות שתחושה כזו תוביל לתוצאות של הסלמה, מטעמים שאינם קשורים אך לרגשות אלא גם ואולי בעיקר למאבקים ממוניים.
הסכם שלום בית גירושין
ההסכם מהווה דרך פיתרון למצבים אלו. הסכם שלום בית גירושין, מביע את נכונות הצדדים ותקוותם למערכת יחסים הדדית תוך כדי חיים של שלום בית. יחד עם זאת, הסכם שלום בית ולחלופין גירושין, מסדיר את כל הנושאים הקשורים בחיים המשותפים:
כל העניינים הממוניים, משמורת ילדים, הסדרי ראייה, מזונות וכו'. תוכן הסכם שלום בית הוא שיהיה מצב של שלום בית שבו הצדדים ינסו לחיות חיים של שלום, אולם אם הדבר לא יצלח חו"ח, מיידית ייכנס לתוקפו הסכם גירושין, ויהפוך מהסכם של שלום בית להסכם גירושין.
היתרון המשמעותי שמוענק דרך הסכם, הוא לאפשר לזוג לנהל את חייהם, מבלי שתעיב על אחד הצדדים עננה של מחשבות, שמא הרצון שלו להביא לסיום מערכת היחסים, יוביל אותו להיות מחוסר כל או מהפחש שהאחר יקדים אותו ב"מירוץ הסמכויות".
ההסכם גולם בחובו יתרונות רבים, ביניהם, הבנת המחלוקות, קביעה של דרכי פיתרון, תנאים מפורשים לגבי הנושאים השנויים במחלוקת, לדוגמא: התנהגותו של בן הזוג האחר, היחס למשפחה, ממטלות הבית ועד לנושאים של ביקורים אצל חותנת, יחסי אישות וכדומה.
הרציונאל בבסיס ההסכם של שלום בית ולחלופין גירושין, הוא להפיק את הלקחים ממחלוקות עבר ולהגיע לפיתרון אופטימלי בהתאם. הפעלתו של הסכם והפיכתו להסכם גירושין תלויה בהחלטה של אחד הצדדים. החלטה ותו לא. הסכם שלום בית גירושין חוסך לצדדים סבל רב, כספים רבים, הליכים ממושכים בערכאות והתדיינויות המלוות באמוציות ובהסלמה.
אישור הסכם שלום בית גירושין נעשה בבית משפט לענייני משפחה או בבי"ד רבני, על פי העניין, ואך לאחר אישור, מקבל הוא תוקף של פ"ד. הסכם שלא קיבל אישור על ידי הערכאות,כ "לכאורה" אינו תקף. לאחרונה, ניכרת מגמה של ריכוך בפסיקתו של בימ"ש. חרף הכרסום המתואר, בנושא חשוב זה, ראוי, לערוך את ההסכם ולאשרו כפי שקבוע בחוק, ובערכאות המתאימות.
כפייה לקראת חתימה של הסכם שלום בית?
בן זוג שמייחל לשלום של בית ולשימור תא משפחתי, מוותר בפעמים רבות על נושאים רכושיים, וכל זאת על מנת שייחתם הסכם והצד שמנגד יתרצה. ביטולו של הסכם שלום הבית ולחלופין הגירושין, לאחר שאושר בערכאה המתאימה וקיבל תוקף של פ"ד, הוא משימה מאוד קשה. לפיכך, חשוב שלא להיכנע ללחץ, לסחטנות או לפשרות אם אין המדובר בהסכם הוגן.
כל הסכם באשר הוא, נחתם בנסיבות המיוחדות של בני הזוג, ובעובדות שרלוונטיות למערכת היחסים שביניהם, ראוי להיוועץ עם עו"ד ואולי גם עם כל גורם טיפולי אחר, בפרטים שרלוונטיים להסכם, בדייקנותו, בניסוחו, ובאופן שלא יותיר מקום למחלוקות עתידיות.