גירושים – הליך של גירושים לרוב, רווי במחשבות, רגשות, פחד, וגולם בחובו נושאים רכושיים. כל אחד מהצדדים הקשורים בגירושין רוצה לצאת מנישואיו בדרך טובה, ועם סיכוי טוב יותר לחיים טובים יותר.
הדרך אינה פשוטה, בייחוד לא לאלה שאינם רוצה בגירושין, אלא הם נכפו עליהם, וכל אחד מעוניין לפתוח פרק חדש בחייו, דרך חדשה. הליך של גירושין מבוסס על הפן הכלכלי ועל ילדים. משגדלו הילדים, ואינם סמוכים עוד על שולחן הוריהם, מתבסס ההליך, על רכוש בגירושין, לרבות כספים.
גירושין אינם הליך פשוט כלל ועיקר. מדובר בהליך הגולם בחובו קשיים שונים ומשונים, בין היתר, ההליך מערב, לרוב, קושי כלכלי, פיזיולוגי, נפשי, חברתי, התמודדות עם בני משפחה, עם ההורים, עם הילדים, ובעיקר עם עצמנו, כחלק מההליך. בהליך הגירושין, יש לנהוג בדרך חכמה, ולא בדרך המבוססת על נקמה ויצרים רגעיים.
זיכרו, כי חשוב לפעול באופן של "סוף מעשה במחשבה תחילה", והמחשבה היא למקסם את התועלת שלנו, כי לאחר פרק זה, יתחיל פרק חדש, בתקווה שיהיה טוב יותר.
ילדים וגירושים:
הורים רבים נוטים להטיל אחריות על הילדים או לשתף אותם בהליך. חשוב מאוד, כחלק מהליך הגירושין, להיות שם בשביל הילדים. זיכרו, כי ילדים הם ילדים – ולא הורים. אל לנו לשכוח שהם מבינים, לעיתים אף טוב יותר ממבוגר, אל לנו לשכוח להיות רגישים, ההליך קשה גם ובעיקר להם.
לרוב, מדובר בקטינים רכים בשנים. הגירושין הם מבן הזוג ולא מהילדים. אסור לנו לערב את הילדים או לגרום להם להתערב בסכסוך הגירושין. פעולות לא חכמות, המערבות את הילדים בהליך, עשויות לגרום לקטינים לנזקים בלתי הפיכים, שכדי לרפא אותם, אם בכלל, נזדקק לאנרגיה רבה ולמיטב הרופאים.
האם על הילדים לדעת על גירושים?
עם זאת, אל לנו להתעלם מתחושתיהם של הילדים בנוגע למתרחש בין הוריהם. הגירושין, הם גירושין מבן זוג, אולם הילדים נשארים ילדינו, ולא יהיה להם הורה טבעי אחר מלבדנו. הילדים מבינים, חשים, רואים, לוקחים אחריות, נוטים לעיתים להפנים, והם משכילים להבחין בבעיות זוגיות אצל הוריהם.
עלינו לקחת בחשבון, במכלול שיקולי הגירושין, גם את הילדים. לא לערב אותם בנבכי הסכסוך, אולם כן לגרום להם, להבין בדרך הבריאה ביותר את משמעות הפירוד, או ליתר דיוק גירושין בין הצדדים. רצוי, ואף מומלץ, לעיתים קרובות, לערב אנשי מקצוע, אשר זוהי מומחיותם, כדוגמת פסיכולוג, עובדת סוציאלית, במקרים מתאימים מוסדות רווחה וכדומה, על מנת שייקחו אחריות בעניין.
גישה מוטעית היא, לשמר את חיי הנישואים עם בן הזוג, ולו אך למען הקטינים הסמוכים על שולחנם. בפועל, לעיתים זהו רק תירוץ.
הישארות בחיק משפחה, ללא רצון בבן הזוג, נובעת, בין היתר, משיקולים כלכליים, דמי מזונות, נוחיות להישאר בבית הצדדים, החוסר רצון לשנות ולפרק (ולהתחיל מבראשית), ולעיתים כן, הרצון שלא לעזוב את הילדים ולהתרגל להסדרי ראייה, כל אלו הם, בין היתר, הם הגורמים לבן זוג לרצות שלא להתגרש.
שימור נישואים לא מוצלחים אינם מהווים הגנה על הילדים. מלומדים רבים, שפכו דיו רב, על ההעדפה של ילד לגדול בבית בריא עם הורה משמורן אחד, ולראות באופן סדיר את ההורה האחר, מאשר לגדול בבית חולה,
הטומן אנרגיות שליליות ויחסים עכורים בין הצדדים. לית מאן דפליג, כי בדרך זו, של גירושין, ילד יגדל לערכים טובים יותר, עם משמעות רבה יותר לזוגיות ולמשפחה בריאה יותר.
צרכים של הילדים:
עת הגירושין, ובמועדים סמוכים לו, יש לחוש יותר את הילדים, להיות מעורבים יותר, להיות קשובים יותר ולדבר עמם יותר. מדובר בתקופה לא קלה, אשר מתקבלת אצל כל אחד בצורה שונה. לא למיותר לציין, כי ניתן לערב אנשים מקצוע בהליך, על מנת שידריכו אתכם על משמעות ההליך ואיך להעביר לילדים את המסר בצורה הטובה ביותר.
חשוב להיות מעורבים במוסדות הלימודים, להגיע לימי הורים, אסיפות הורים, ליזום שיחה ממוקדת עם הגננת או עם המחנכת, על מנת שיהיו ערים להליך הגירושין ולמתחולל אצל ילדים.
הצורך בקשר עם ההורים:
כחלק מהליך הגירושין, מתמנה פקידת סעד לסדרי דין, על ידי הערכאות השיפטיות, אשר קובעת ימים ושעות לצורך הסדרי ראייה, בין ההורה שאינו משמורן לבין הילדים. מומלץ מאוד, לא להשתמש בילדים ככלי בהליך ולא להשתמש בהם כגורם "מעניש" לצד האחר.
ראוי לחזק את הקשר של הילדים עם ההורים, חרף העובדה שהקטינים ישהו אצל הורה משמורן אחד. זיכרו, כי הילד זקוק לאבא והוא זקוק לאמא, לא יהיה לכך תחליף אחר. כמו כן, מומלץ שלא להשתמש בקטינים כאמצעי חינוך להליך הגירושין, אל תאחרו להסדרי הראייה, אל תמסרו את הילדים מאוחר יותר, אל תבטלו את הסדרי ראייה, הילדים שם מחכים, מצפים ומקווים לראותכם.
הילדים כצינור מידע:
אסור להשתמש בילדים כצינור מידע. אל תעבירו את אשר על ליבכם, בין אם לטוב ובין אם לרע, דרך הילדים. הילדים הם קטינים ורכים בשנים, אשר עול הגירושין כבד עליהם מנשוא, לעיתים כבד עד מאוד, ואין ביכולתם לשאת את האמוציות הגלומות בהליך, לפיכך, אל תעבירו את המסר לבן הזוג דרך הקטינים, זיכרו: כי הילדים סמוכים על שולחנכם ולא אתם על שולחנם, הם הילדים ואתם ההורים!!!
כהורים, העניקו את החום והאהבה לקטינים. הם זקוקים לכם, וזקוקים שתהיו שם בשבילכם, הם יהיו רגישים יותר, ויחפשו תשומת לב רבה יותר בתקופה הזו. העול הרגשי המוטל על כתפי הילדים, אינו מאפשר להם להתעסק כראוי במטלותיהם במוסד הלימודי, ולפיכך, מומלץ עד מאוד, לא להשתמש בילדים כצינור להעברת מידע, אלא למצוא לבד את ערוצי התקשורת המתאימים.
הנושאים המרכזיים שיש להסדיר במסגרת הליכי גירושים
כאשר מחליטים להתגרש, ישנם כמה וכמה נושאים שקריטי לתת עליהם את הדעת ולהסדירם כחלק מהסכם הגירושים. בטבלה הבאה נפרט מספר דוגמאות לחלק מהנושאים שיש להסדיר בהסכם גירושין:
נושא | פירוט |
גירושין | הסדרת נושא הגירושין בבית הדין הרבנ, ככל ששני הצדדים יהודים. |
כתובה | יש צורך לפרט אם האישה מוחלת על כתובתה ותוספת, לרבות מזונות אישה. |
מזונות ילדים | יש לקבוע את גובה דמי המזונות שישלם הורה אחד להורה האחר,
בהתחשב בגיל הילדים, בצרכי הילדים ובהכנסות של שני ההורים. לרוב האב משלם את מרבית המזונות עד גיל 6 ולאחר מכן שני ההורים חולקים בהוצאות הכרוכות בגידול הילדים המשותפים, בהתאם לכלל הנסיבות. |
החזקת קטינים וזמני שהות | כיום זוגות רבים שמתגרשים ויש להם ילדים משותפים, חותרים לפתרון
של החזקה משותפת, אלא אם כן ישנן נסיבות ספציפיות אשר מונעות זאת או שבית המשפט קובע אחרת לטובת הילד. בכל מקרה, נדרש הסדר מפורט של חלוקת זמני השהות של הילדים אצל כל אחד מן ההורים, הסדרת נושא ההעברות של הילדים בין בתי הוריהם, טיפול בחלוקת החופשות של הילדים בין האם והאב וכדומה. |
הסדרי שהות | במקרה של החזקת קטינים אצל הורה אחד (במונח שעשו בו שימוש בעבר
שאין משמורת משותפת), יש לקבוע את תדירות, משך ותנאי המפגשים של הילדים עם כ"א מההורים. ההסדר תלוי בכלל נסיבות המקרה. |
מדור (דיור) | יש להחליט מי מההורים ישאר בדירה המשותפת, האם היא תימכר או תושכר
ותמורתה תחולק, וכיצד ימומן הדיור של ההורה האחר. |
רכוש וחובות | יש לחלק את הרכוש המשותף כגון כספים, חסכונות, רכב, תכולה וכו', וכן את החובות, בין בני הזוג. לרוב עושים איזון משאבים כולל
של כל הרכוש שנצבר בתקופת הנישואין. |
קצבאות וזכויות | במקרה שאחד מבני הזוג זכאי לקצבאות או זכויות מיוחדות, כגון פנסיה, יש להסדיר את נושא החלוקה שלהן. |
מסגרות חינוך | יש להסכים באיזה מוסדות חינוך ילמדו הילדים לאחר הגירושין, מי יישא בתשלומים ובאחריות לעניינים שוטפים מול המוסדות. |
בריאות | יש לסכם את נושא ההוצאות הרפואיות של הילדים, חלוקת האחריות לטיפול במחלות, השתתפות בהוצאות חריגות וקבלת החלטות רפואיות. |
תקשורת | חשוב לקבוע דרכי התקשרות יעילות בין ההורים בנושאים השוטפים של הילדים, ורצוי שלא דרך הילדים עצמם. |
שינוי מקום מגורים | כדאי להסדיר סוגיות מגורים כמו האם אחד ההורים יכול לעבור דירה עם הילדים ללא הסכמת ההורה השני,
לאיזה מרחק וכיצד ייושמו הסדרי הראייה במקרה כזה. |
סעיפים נוספים | כל דברים רבים ונוספים שחשוב להסדיר בהסכם גירושין, אך כל מקרה לגופו לנסיבותיו. מומלץ לקבל ייעוץ משפטי בכדי
שייערך הסכם גירושין כולל שישקף את טובת הלקוחות. |
שאלות ותשובות בנושא גירושים
תהליך גירושין כרוך בקשיים רבים ומגוונים – כלכליים, פיזיים, נפשיים, חברתיים. כמו כן, יש להתמודד עם בני משפחה, הורים וילדים, אך בעיקר עם עצמנו. חשוב לפעול בחוכמה לטווח הארוך ולא מתוך נקמנות או דחפים של הרגע. יש למקסם את התועלת ארוכת הטווח, כי לאחר פרק זה אמור להתחיל פרק חדש וטוב יותר בחיים.
במהלך תהליך הגירושין חשוב להיות קשובים ומעורבים יותר בחיי הילדים. זוהי תקופה לא קלה עבורם ועלינו לדבר איתם ולחוש את תחושותיהם. כדאי אף לערב אנשי מקצוע שיסייעו בהעברת המסר להם בדרך הנכונה. יש להיות מעורבים במוסדות הלימוד, להגיע לאסיפות הורים ולדבר עם הגננת או המחנכת כדי שיהיו ערים למתרחש. עם זאת, אין לערב את הילדים בפרטי הסכסוך בין ההורים ובוודאי שאין להשתמש בהם ככלי נגד ההורה השני.
גם לאחר גירושין, כשהילדים גרים עם הורה אחד, חשוב מאוד לחזק את הקשר שלהם עם שני ההורים. אסור להשתמש בילדים כאמצעי ענישה כלפי ההורה השני, למשל על ידי ביטול הסדרי ראייה או איחורים במסירת הילדים. הילד זקוק הן לאב והן לאם, ואין לכך תחליף. הוא מחכה ומצפה לראות את שני הוריו. בנוסף, עדיף שלא להעביר מסרים בין ההורים דרך הילדים כי הם קטנים מכדי לשאת בעומס הרגשי הכרוך בכך.
אנשים רבים נשארים לעתים קרובות נשואים למען הילדים אף שאין אהבה ביניהם עוד. זאת בנוסף לסיבות כגון נוחות כלכלית, רצון להישאר בבית המשותף או חוסר רצון לשנות ולהתחיל מחדש. אך למעשה, שימור נישואים כושלים אינו מגן על הילדים. מחקרים מראים שעדיף לילד לגדול בבית בריא עם הורה אחד ולפגוש באופן סדיר את ההורה השני, מאשר לחיות בבית מלא מתחים ואנרגיות שליליות בין ההורים.